Friday, October 20, 2017

Cara mengurangkan tabiat merokok elak kanser mulut



Amalan merokok punca kanser mulut. | Kanser mulut adalah satu keadaan di mana sel-sel dari tisu bahagian mulut tumbuh secara normal. Bahagian yang terlibat mungkin mengalami kelainan seperti kebengkakan, ulser dan perubahan warna. 



Penyakit ini berkait rapat dengan amalan dan tabiat tertentu. Individu berumur 45 tahun ke atas berisiko tinggi mengalami kanser mulut.

Oleh itu, elakkan tabiat-tabiat berikut....

* Penggunaan semua jenis produk tembakau seperti rokok, cerut, dan songel tembakau,

* Pengunyahan sirih, pinang dan tembakau.

* Pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan.



Amalkan pemakanan dan cara hidup sihat

* Periksa mulut sendiri dari masa ke semasa bagi mengesan tanda-tanda awal perubahan tisu-tisu mulut.


* Jaga kebersihan gigi dan mulut. Berjumpalah doktor gigi untuk mendapatkan pemeriksaan secara berkala.

* Pastikan diet seharian anda mengandungi serat yang tinggi. Lebihkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Diet yang disyorkan ini dapat mengurangkan risiko kanser mulut. 


Bagaimana Vivix bertindakbalas membantu berhenti merokok?


Vivix Shaklee mempunyai banyak pencapaian yang luar biasa.Dengan  mekanisme penyembuhan sehingga ketahap selular Vivix  telah membantu ramai manusia yang hampir putus asa melawan penyakit kini dapat hidup dengan tenang.

1. VIVIX MENGHILANGKAN KETAGIHAN MEROKOK.

Bahan utama dalam rokok adalah nikotin. Setiap kali perokok menghisap rokok nikotin akan meresap ke salur darah dan sel-sel darah perokok. Seperti mana yang kita tahu, nikotin akan menyebabkan rasa ketagihan untuk merokok. Oleh itu, vivix akan bertindak untuk detoks nikotin dalam darah tadi keluar dari badan. Apabila nikotin telah disingkirkan maka hilanglah rasa ketagihan merokok. 

2. VIVIX MENGHILAGKAN RASA "FEELING" SEDAP UNTUK MEROKOK.

Perokok biasanya rasa rokok ni macam sedap je kan. Tapi bila perokok minum vivix akan menyebabkan rasa rokok jadi tidak sedap.

3. VIVIX MENGURANGKAN SIMPTOM KETAGIHAN BILA BERHENTI MEROKOK

Perokok tegar yang berhenti merokok akan merasa emosi terganggu, kurang daya tumpuan, rasa bosan, kegelisahan, kemurungan, mudah letih, batuk, selera makan bertambah, berat badan naik. Vivix akan mengurangkan symptom-symptom tadi.

4. VIVIX MENGGANTIKAN SEL-SEL ROSAK KEPADA SEL BARU

Vivix sangat membantu proses memberhentikan proses merokok apabila perokok merasakan rokok tidak sedap atau pahit.





Bagaimana mahu membeli vitamin ini?


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Thursday, October 12, 2017

Sihat Dengan ESP Shaklee

BEST SELLER ESP ❤
.
SIHAT+KENYANG+CANTIK+TENAGA
.








Kalau macam dulu, parut jerawat degil sangat nak hilang dan ambil masa berbulan baru pudar. Sekarang Alhamdulilah, jerawat pun susah nak hinggap 😊 .
.
Kalau nak tau, ramai customer Eyra repeat order ESP. ESP nih sangat banyak MANFAAT & KEBAIKAN dia . .
Antaranya: -
.
1- Mencerahkan kulit secara sekata
2- Menghilangkan jeragat 
3- Membantu menghilangkan parut 
4- Menjadikan kulit muka lebih halus dan gebu
5- Mempercepatkan penyembuhan luka lepas bersalin atau operation
6- Memberi rasa kenyang lebih lama 
7- Mengnjalkan payudara & punggung
8- Mengatasi gastrik dan pedih ulu hati
9- Mengatasi rasa letih dan lesu 
10- Merendahkan bacaan diabetis dengan menstabilkan paras glukosa
11- Mengatasi keguguran rambut
12- Mencantikkan kuku 
13- Menghaluskan tumit pecah 
14- Membekalkan tenaga berterusan 
15- Meningkatkan kualiti susu ibu
16- Meningkatkan pengeluaran susu badan
17- Pengganti minum petang atau supper
18- Mengelakkan kerapuhan tulang 
19- Merangsang regenerasi sel kulit dan otot
20- Meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
21- Baik untuk hormon
22- Mengurangkan kedutan dan garis halus
23- Rendah lemak, tanpa kolestrol
24- Membantu mengurangkan risiko kanser
25- Bertindak sebagai antioksidan
26- Menguatkan sistem imun tubuh
27- Mempertingkatkan tahap kolestol baik
28- Memelihara kesihatan jantung 
29- Merendahkan paras kolestrol
30- Mencegah osteoporosis 
31- Membantu pembentukan sel-sel baru .




Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke ESP atau ESP Buy 4 LESS 5%  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Tuesday, October 10, 2017

Punca sembelit berlaku ketika hamil dan cara mengatasinya



Sembelit adalah masalah yang biasa berlaku pada wanita yang hamil. Hampir kesemua wanita mengadu mengalami sembelit terutama berada di akhir kehamilan?

Mengapa ini berlaku?

Masalah susah buang air besar atau sembelit terjadi kerana adanya peningkatan hormon progesteron yang mempengaruhi relaksasi otot sehingga kerja usus menjadi kurang efisien. Pada tahap trimester tiga kehamilan, susah buang air besar juga kemungkinan disebabkan adanya tekanan rahim yang membesar di sekitar perut. Selain itu, bila ibu hamil kurang beraktivi, maka prestasi usus dalam mencerna makanan mengalami penurunan dan memberikan impak pada kotoran dalam sistem pencernaan yang menjadi sukar untuk dibuang. 

Bagaimanakah yang dikatakan benar-benar sembelit?

Adakah wanita yang tidak membuang air besar beberapa hari dikatakan mengalami sembelit? Bila pula wanita hamil perlu diberikan ubat bagi melegakan sembelit mereka? Sembelit sebenarnya lebih bergantung kepada bagaimana kekerasan najisnya. Ini kerana setiap orang mempunyai tabiat pembuangan najis yang berbeza. Ada yang membuangnya setiap hari dan ada yang membuangnya setiap dua hari. Jadi yang menyebabkan seseorang mengadu sembelit sebenarnya bukannya disebabkan kekerapan tetapi ialah kekerasan najisnya. 

Ada beberapa tips untuk mengurangkan sembelit di kalangan wanita hamil:

1. Makan makanan yang banyak serat seperti cereals, beras perang, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan. 

Pengambilan buah-buahan serta sayur-sayuran semasa hamil sangat bagus untuk melawaskan pembuangan najis.

2. Tingkatkan minum air putih, jus jeruk dan yogurt.

Minum air masak sekurang-kurangnya 3 LITER sehari. Bila kita kurang minum air, kita akan senang dehidrasi dan seterusnya akan mengakibatkan sembelit.

3. Lakukan senaman

Senaman atau kerap bergerak juga membantu mengurangkan sembelit. Sebagai ibu hamil, berjalan-jalan juga bagus untuk melancarkan proses pencernaan. Di samping itu, berjalan juga boleh membantu untuk memudahkan proses bersalin. 

4. Pastikan buang air besar setiap hari

Sewaktu selepas makan, usus kita dalam keadaan aktif. Jadi, jika selepas makan kita rasa ingin membuang air besar, terus sahaja pergi ke tandas, JANGAN DITANGGUHKAN. 

5. Hidup secara sihat dan gembira 

Elakkan STRESS.

6. Dapatkan bantuan nutrisi



#1. Ostematrix

Ostematrix bukan sekadar kalsium biasa. Di dalam Ostematrix terdapat juga mineral lain seperti Magnesium untuk membantu memaksimakan penyerapan kalsium ke dalam tulang kita bagi mengelakkan kejadian batu karang di kemudian hari (ini adalah kelebihan Ostematrix Shaklee).
Di samping itu, ia juga mempunyai fungsi unik yang lain iaitu untuk membantu melawaskan pembuangan kita iaitu :
  • Ia membantu melegakan dan melembutkan otot usus dan menyebabkan pergeratkan otot usus menjadi lebih lancar.
  • Ia membantu menarik air kedalam usus. Ini akan menyebabkan kandungan air di dalam usus bertambah seterusnya membantu melembutkan bahan buangan.


#2. Omegaguard

Baik untuk sendi dan otot. Sekiranya sembelit menjadi teruk hingga buasir, ibu hamil akan mengalami kesakitan akibat dari tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

#3. B Complex

Menurut buku “Vitamin Bible For The Twenty-First Century” oleh Earl Mindell. ia mengatakan bahawa, apabila berlakunya sembelit, ia menunjukkan petanda bahawa tubuh seseorang itu kekurangan Vitamin B Complex.

#4. ESP

Protien soya berkualiti tinggi membantu penghadaman, melembutkan najis, memberi tenaga kepada ibu hamil serta melegakan sembelit.
Ibu ibu hamil jugak perlu ingat, masalah sembelit boleh berlarutan hingga bersalin dan berpantang. Lebih merisaukan sekiranya sembelit berlaku selepas bersalin. Pada ketika itu, luka jahitan perineum masih belum sembuh sepenuhnya. Pengalaman ketika hamil boleh digunakan sebagai alternatif menyelesaikan masalah sembelit ketika berpantang kelak.

Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke SET SEMBELIT  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia

Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







PENDARAHAN MISS V PUNCA KANSER RAHIM

Rahim anugerah terindah kerana ia bagai nadi bagi insan bergelar wanita. Mempunyai rahim sihat menjadikan wanita itu tampil menawan, cantik, cergas dan sempurna segalanya.


Namun demikian, kanser rahim adalah penyakit yang amat digeruni wanita. Menurut laporan perubatan dikeluarkan kerajaan United Kingdom (UK) melabelkan kanser rahim sebagai kanser keempat paling yang banyak dihadapi di negara itu selepas kanser payudara, paru-paru dan usus.
PEMBEDAHAN TERPAKSA DILAKUKAN UNTUK MENYELAMATKAN PESAKIT

RAHIM YANG TERPAKSA DIBUANG


Tanda awal kanser rahim
Kanser rahim muncul daripada tisu uterus yang boleh memberi kesan kepada sistem peranakan. Selalunya, pendarahan vagina yang tidak normal adalah gejala paling kerap terjadi. Jika anda telah menopaus, sebarang pendarahan vagina dianggap tidak normal. Sekiranya belum melalui menopaus, pendarahan luar biasa mungkin termasuk pendarahan semasa kitaran haid.
Selain itu, pendarahan tidak teratur gejala biasa daripada banyak keadaan lain seperti:
• Fibroid
• Penebalan lapisan rahim
• Pertumbuhan (polip) dalam lapisan rahim
• Endometriosis
• Gangguan pendarahan atau pembekuan darah
• Pendarahan tanpa punca asas yang jelas
Namun, hanya sebilangan kecil wanita yang mengalami pendarahan tidak teratur akan mempunyai kanser rahim.

Mengapa kanser rahim berlaku?
Sehingga kini, dunia perubatan belum mengenal pasti penyebab utama kanser ini. Namun, terdapat perkara tertentu yang boleh meningkatkan risiko menghidap kanser seperti:
1. Ketidakseimbangan hormon antara risiko penting untuk mendapat kanser ini, khususnya mereka yang menpunyai tahap hormon estrogen yang tinggi dalam badan.
2. Selain itu, faktor usia turut memainkan peranan dalam hal ini. Kebanyakan wanita yang didiagnosis kanser rahim telah menopaus. Hampir tiga perempat daripada penghidap kanser rahim adalah wanita dalam lingkungan 40 hingga 74 tahun.
3. Berat badan berlebihan selalunya mempunyai risiko dua atau tiga kali untuk menghidap kanser rahim berbanding wanita mempunyai berat badan normal.
4. Kajian menunjukkan wanita mempunyai anak mengurangkan risiko mendapat kanser ini.

Bagaimana kanser rahim dirawat?
Majoriti pesakit kanser rahim peringkat I dan II akan berjumpa doktor. Ini kerana pendarahan faraj yang tidak menentu mengganggu hidup dan memaksa mereka mendapatkan rawatan.
Rawatan paling biasa untuk kanser rahim adalah pembedahan membuang rahim (histerektomi). Cara ini boleh menyembuhkan kanser rahim peringkat awal, tetapi anda tidak dapat hamil lagi.
Adakala, ketika melakukan proses histerektomi, ovari dan tiub fallopia akan turut disingkirkan daripada rahim. Wanita yang belum menopaus akan mengalami gejala menopaus seperti ‘hot flushes’, ‘night sweats’ dan sebagainya.
Selain itu, rawatan radioterapi atau kemoterapi juga digunakan, selalunya selepas selesai pembedahan histerektomi.
Walaupun kanser berada di tahap membimbangkan dan peluang penyembuhan kecil, rawatanmasih dapat membantu melegakan gejala dan memanjangkan umur.

Hidup dengan kanser rahim
Hidup dengan kanser ialah satu cabaran besar dan boleh menjejaskan kehidupan.
Sebagai contoh, kehidupan seks akan terjejas jika mempunyai histerektomi. Anda mungkin mendapati secara fizikalnya lebih sukar untuk melakukan hubungan seks dan kurangnya dorongan untuk melakukan seks terutamanya selepas rawatan radioterapi.
Perbincangan dengan ahli keluarga terdekat mahupun kenalan yang mengalami nasib sama mampu meringankan tekanan emosi diri.
Di Malaysia terdapat kumpulan penyokong kanser yang bergerak aktif seperti Majlis Kanser Kebangsaan Malaysia (MAKNA). Mereka sangat gigih membantu golongan yang menghidapi kemelut ini.
Namun, sebagai umat Islam kita harus sentiasa berusaha mencari jalan untuk mengubati penyakit ini dan pada masa sama terus berdoa kepada yang Maha Esa untuk diberikan ketabahan hati dalam mengharungi dugaan ini.


Vivix Shaklee Untuk Kanser; Bagaimana Vivix Bantu Cegah & Pesakit Kanser





4 Perkara Vivix Shaklee Bantu Kesihatan; Vivix Shaklee Untuk Kanser


1) Membantu melindungi dan membaiki DNA di dalam sel badan. Kalau kita ada sel yang sihat secara automatik sistem dalam badan kita berfungsi dengan baik. Ini antara powerful kandungan yang ada dalam vivix, kandungan daripada alam semulajadi yang ada dalam sebotol vivix tu.
2) Berfungsi untuk meningkatkan prestasi sel. Prestasi sel ni bermaksud untuk sel ini bekerja ,ia perlukan sesuatu yang sihat. Tetapi sel akan banyak tak sihat disebabkan oleh AGE Protein yang ada banyak dalam sel.
AGE protein ini ialah protein daripada access sugar yang berlebihan, contoh karbohidrat yang berlebihan yang tak digunakan dalam badan , ia akan membentuk AGE protein.
AGE protein ni sangat jahat. Ia datang dalam keadaan menyerang sel-sel badan kita yang sihat, lama-kelamaan sel badan kita menjadi makin lemah dan makin lemah, lama-kelamaan sel menjadi mati.
3) Kandungan dalam Vivix membantu meningkatkan tenaga sel. As we know, sel kita kita akan sentiasa bergerak-gerak dan sel ni akan divide untuk ia menjalankan fungsinya.
Dengan pengambilan Vivix, kajian menunjukkan kandungan yang ada dalam vivix tu,menunjukkan ia membantu meningkatkan kadar penghasilan tenaga sel iaitu mitochondria dalam sel meningkat.
4) Menggalakkan kekuatan Telomere. Shaklee ada buat kajian, bila orang yang makan vivix ni, pemendekkan telomere (protective cap untuk DNA), dalam sel kita ada DNA.
Kadar pemendekkan telomere 40% untuk orang yang consume Vivix. Maksudnya kadar pemendekkan telomere untuk pengguna vivix 40% lower daripada orang yang tak makan Vivix.
Jadi bagaimana Vivix membantu dalam mencegah kanser dengan melindungi sel & memperbaiki sel. Vivix membantu membaiki sehingga sampai kepada DNA sel. Sebab itu ia sangat bagus untuk orang normal yang nak mencegah kanser.



Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia

Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Wednesday, October 4, 2017

Tukar Cara Pemakanan untuk Rasa Kenyang Lebih Lama

Baru makan nak makan lagi. Banyak cacing ke dalam perut? | Mesti korang pernah dengar ayat ni kan? Agak-agaknya kenapa korang rasa lapar walaupun korang baru je makan? Adalah normal untuk berasa lapar apabila kita tidak makan untuk tempoh masa yang lama dan melakukan banyak latihan fizikal. Apabila kita lapar, kita tidak boleh memberi tumpuan pada pekerjaan, belajar dan melakukan banyak perkara-perkara lain kerana kita lebih fokus dengan keinginan untuk makan sesuatu. Tetapi kadang-kadang kita mungkin lapar tidak kira berapa banyak dan berapa kerap kita makan. Kelaparan yang berterusan akan memaksa kita untuk mengambil lebih banyak makanan yang boleh membawa kepada kesan negatif seperti berat badan berlebihan. Untuk mengelakkan keadaan ini, kita perlu mengetahui punca masalah.

Jom semak kenapa agaknya kita masih rasa lapar dan sentiasa rasa nak makan, padahal baru je makan.

Sebab Cepat Lapar #1: TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI
Jika kita selalu skip sarapan, makanya tabiat ini harus dihentikan. Sarapan merupakan hidangan yang paling besar setiap hari dan ianya wajib diambil. Cuba makan sarapan secara tetap dan gula darah kita akan stabil supaya kita tidak akan terasa untuk nak makan sepanjang hari. Masukkan protein ke dalam hidangan pagi untuk menampung kelaparan dengan lebih berkesan. Jadikan ia suatu amalan makan setiap pagi dan kita tidak akan cepat berasa lapar lagi.



Sebab Cepat Lapar #2: ANDA SEBENARNYA DEHYDRATED
Terdapat beberapa situasi apabila fikiran anda mungkin mengelirukan anda. Ini bermakna anda tidak boleh makan setiap kali anda berasa lapar; mungkin badan anda mengalami dehidrasi dan anda hanya memerlukan air. Tanda-tanda kelaparan dan dehidrasi adalah hampir sama. Sebagai contoh, anda akan kekurangan tenaga dan rasa mengantuk. Dicadangkan minum segelas air pada mulanya dan kemudian anda akan melihat sama ada anda lapar atau dahaga. Taktik ini mungkin sangat berguna untuk anda dan ia boleh mengurangkan sejumlah besar kalori


Sebab Cepat Lapar #3. ANDA MAKAN MAKANAN YG MENGANDUNGI EMPTY CALORIES
Jika selalu makan makanan yang merapu (empty calori) anda akan merasa cepat lapar walaupun selepas makan berat. Makan makanan yg mengandungi empty calori akan memberi bahaya kepada kesihatan. Mengapa tidak beralih kepada hidangan sihat yang penuh dengan nutrien dan vitamin yang berbeza? selera makan anda akan berubah dan anda tidak akan lapar lagi.




Sebab Cepat Lapar #4. TIDAK CUKUP TIDUR
Tidur yang kerap adalah salah satu perkara utama yang kita perlu untuk kekal sihat, cantik dan bertenaga. Plus, selera kita amat bergantung kepada berapa banyak kita tidur. Jika kita tidak mendapat tidur yang cukup, badan kita akan letih dan ia memerlukan tenaga tambahan. Semua ini akan menyebabkan perasaan lapar yang berterusan. Sudah tentu, makanan adalah sumber terbesar untuk tenaga. Jadi, setiap kali apabila kita mengalami kekurangan tidur kita akan cuba untuk makan lebih daripada kebiasaan. Tidak dinafikan, tidur yang sihat akan membantu kita menjaga kesihatan dan pada masa yg sama meningkatkan produktiviti




AMALKAN MAKANAN GLIMEKS INDEKS YANG RENDAH UNTUK RASA KENYANG LEBIH LAMA

Salah satu teknik untuk menurunkan berat badan ialah dengan mengamalkan diet rendah indeks glisemiks

Apa indeks glisemik tu yer? Apa kaitan dengan rendah atau tingginya kandungan indeks glisemik ini dengan berat badan yer? 

Indeks Glisemiks atau GI ( Glycemic index) merupakan penentuukuran tahap gula ( glukosa) dalam darah. Makanan yang berkalori akan ditukar ke dalam bentuk glukosa sebelum diproses menjadi tenaga. Apabila glukosa ditukarkan secara perlahan dan berperingkat kepada tenaga ia dikategorikan mempunyai GI yang rendah dan apabila glukosa ditukarkan kepada tenaga dengan cepat ianya mempunyai tahap GI yang tinggi.

Makanan yang mempunyai GI yang rendah adalah sangat sesuai bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan ( juga pengidap diabetes) kerana ianya membekalkan tenaga berterusan dan melambatkan rasa lapar. Manakala makanan yang mempunyai GI tinggi hanya akan membuatkan anda cepat kenyang tetap cepat juga merasa lapar kembali.

Bagaimana ESP membantu menurunkan berat badan?

So sapa nak kurus cepat amalkan makanan yang rendah GI nya kerana anda akan kenyang lebih lama dan mampu mengawal rasa lapar dalam tempoh yang panjang.

So lepas ni klau breaksfast dengan ESP tak perlu ambil apa-apa snek atau makanan sampingan di antara waktu makan sebab anda akan rasa kenyang yang berpanjangan. Salah satu teknik pengawalan dari mengambil kalori berlebihan sebab itu ianya digelar diet rendah indeks glisemiks ( GI low)

* Pengambilan minimum 3 liter air sehari dan diambil bersama-sama suplemen pemecah lemak ( omega guard / lecithin) dan suplemen detox(alfalfa/herblax) untuk hasil yang lebih cepat dan efektif
**Cinch pula suplemen berkalori rendah khas untuk mereka yang ingin mendapatkan berat badan ideal kerana ianya di uji secara klinikal dapat membakar lemak berlebihan di samping mempunyai tiga perasa yang sedap. Juga sangat sesuai untuk pengamal diet rendah indeks glisemiks
***Mealshakes juga mengandungi indeks glisemiks yang rendah dan sesuai untuk seisi keluarga di samping memberi kebaikan untuk anak dan ibu

Contoh makanan dan tahap GI

GI rendah ( 55 atau kurang): 
  • Kekacang seperti kacang putih, kacang hitam, kacang pink, kacang merah ( kidney beans) , kacang soya, kacang badam, kacang tanah, kacang walnut dan chickpea
  • Biji benih kecil ( small seeds) seperti biji bunga matahari, biji labu, biji flax, biji poppy dan bijan
  • Kebanyakkan bijirin penuh ( whole intact grain) seperti tepung makaronni/spelt/kamut(tepung egyption), millet (sekoi), oat, beras (selain beras putih) dan barli
  • Hampir semua jenis sayur-sayuranBuah-buahan manis seperti buah peach, strawberi dan mangga
  • Makanan yang mengandungi tagatose ( sejenis pemanis makanan)
  • Makanan mengandungi fruktosa ( semua jenis gula asli buah-buahan)

GI tahap sederhana ( 56-69):
  • Bijirin proses (not intact whole wheat or enriched wheat), roti pita, beras basmati,kentang rebus ( tanpa dikupas),jus anggur, kismis, buah prune, jus kranberry, ais krim, makanan mengandungi sukrosa dan pisang

GI tahap tinggi ( 70 ke atas)
  • Makanan berkanji seperti roti putih, nasi/beras putih, emping jagung, bijirin sarapan berproses, makanan mengandungi glukosa, maltosa, maltoextrins, kentang , roti pretzels , parsnip ( sejenis tumbuhan dari keluarga lobak) dan roti bagels.

Perbandingan antara indeks glisemiks rendah dan indeks glisemik tinggi 

Diet indeks glisemiks rendah --> Melepaskan tenaga secara perlahan dan berperingkat --> Rasa kenyang yang lebih lama --> Makan sedikit --> Penurunan berat badan

Diet indeks glisemik tinggi --> Melepaskan tenaga dengan cepat --> Cepat rasa lapar semula --> Makan berlebihan --> Penambahan berat badan

Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke ESP ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,
Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436







Tuesday, October 3, 2017

MASALAH HAID TIDAK TERATUR HILANG DAN BERJAYA HAMIL AWAL



DAH LAMA KAHWIN TAPI MASIH TIADA ANAK | Masa belajar dekat POLIMAS pada tahun 2009-2012 Yanie hampir 6 bulan period tidak datang. Pada masa itu Yanie makin serabut dan takut kerana risau kalau ada penyakit yang kronik ataupun sebaliknya. Hanya Allah sahaja tahu perasaan Yanie masa itu. 
.

Masa belajar dulu keluarga Yanie jauh di Ipoh. Yanie hanya uruskan diri sendiri masa di Kedah dulu selama 3 tahun tanpa keluarga di sisi. Disebabkan makin serabut dengan masalah period yang tidak datang hampir 6 bulan, akhirnya Yanie buat keputusan untuk jumpa pakar di hospital mahupun klinik untuk scan dan buat rawatan masalah yang yanie hadapi.

Hanya airmata sahaja yang menitis tanpa henti selepas jumpa doktor pakar.
.

Doktor cakap period Yanie ini akan teruk lagi apabila Yanie sudah berkahwin nanti. Kerana selepas kita berkahwin hormon kita akan berubah kerana kita sudah bersama suami. Yang makin sebak buat Yanie, doktor cakap risiko ingin timbang cahaya mata sangat tipis atas sebab period Yanie yang teruk. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan Yanie masa itu. 
.

Memang kita tak tahu bila nak berkahwin. Tapi bila kita berkahwin mesti inginkan cahaya mata untuk diberikan kepada suami, waris keluarga dan waris keluarga mertua. Selepas jumpa doktor, doktor akan beri Yanie ubat untuk period, dan sampai bila Yanie ingin bergantung dengan ubat-ubatan sahaja.
.

Shaklee ubah masalah kesihatan Yanie kepada 360 darjah. Syukur alhamdullilah, akhirnya period Yanie yang hampir 6 bulan tak dapat dapat diatasi dengan selamat. Yanie hanya konsisten dengan SET KESUBURAN SHAKLEE HANYA 3 BULAN SAHAJA. Selepas 3 bulan tersebut, period Yanie datang setiap bulan tepat pada masanya. Masa itu tidak tergambar perasaan syukur dan seronok sangat kerana masalah period Yanie sudah berakhir. Saat bahagia sangat bila dapat mencegah daripada makin teruk.

Yanie memang konsisten makan ESP , GLA COMPLEX & ALFALFA COMPLEX TANPA SKIP. En suami juga konsisten makan ESP , VITAMIN E & ZINC COMPLEX (OUT OF STOCK) TANPA SKIP JUGA. 
.

Yang paling bahagia sebenarnya bagi Yanie dan suami adalah kami sama-sama konsisten makan Shaklee dari kami berkawan, tunang dan akhirnya berkahwin. Kami mula ambil Shaklee jun 2013. Sudah 4 tahun kami sudah bersama Shaklee. Syukur sangat bila en suami ini seorang yang ambil berat dan berikan perhatian sepenuhnya kepada Yanie.

Pada tahun 2015 kami sah hidup sebagai suami isteri, kami makin bahagia dan seronok kerana cinta kami akhirnya bersatu walaupun kawan tak lama. Alhamdullilah syukur kehadrat illahi. Selepas sebulan lebih berkahwin suami tiba-tiba sakit ulser teruk dan demam tak kebah-kebah langsung hampir seminggu lebih. Kita sebagai isteri memang risau dengan keadaannya itu. Hampir 5 buah klinik pergi untuk buat rawatan tapi hanya selepas makan ubat klinik terakhir sahaja suami sembuh sebaiknya. 
.

Tiba-tiba mak mertua cakap cuba beli UPT sebab nampak keadaan suami lain. Mungkin suami ada kena alahan kot. Kami suami isteri pun pergilah farmasi beli UPT. Yang bestnya bila nak minta UPT tue masing-masing malu. Maklumlah baru pertama kali nak pergi beli. hahahahaha.
.

Yanie bangun pagi terus buat test ini. Nampak sahaja double line terus tunjuk dekat suami yang yanie sah hamil. Rasa sebak sangat kerana Yanie bertuah kerana Allah beri rezeki anak awal. Sebabkan Yanie konsisten makan supplemen Shaklee daripada masalah kesuburan Yanie dahulu dan kata-kata doktor bahawa Yanie tipis untuk dapat anak akhirnya dapat diatasi dengan sepenuhnya. Inilah hadiah paling bermakna bagi kami suami isteri. Terima kasih Ya Allah kau dengar doaku. Terima kasih Shaklee sebab bantu mencegah masalah kesuburan Yanie.






Selepas seminggu Yanie buat UPT, Yanie dan suami buat keputusan untuk pergi buat scan baby dalam perut sebab nak tahu keadaan baby macam mana. Time buat scan, doktor tunjuk di skrin gambar jantung baby yanie. Masa itu Yanie dan suami nampak jantung baby berdegup sangat laju dan kuat sekali. Time tue rasa bersyukur dan sebak sangat kerana Allah letakkan anak syurga di dalam rahim Yanie. Yanie rasa sangat bertuah sangat.
.

Sebenarnya tak salah kalau kita nak ikhtiar dan cuba cari cara untuk mengatasi masalah kesihatan kita sebaik mungkin. Kerana Allah sangat suka bila hambanya berusaha dan terus berusaha. In Shaa Allah bila kita usaha sehabis mungkin kita akan rasa dan menikmati kemanisannya.



CADANGAN VITAMIN UNTUK KESUBURAN


1. ESP




ESP adalah sumber protein yang terbaik, kerana ia diproses daripada soya non-gmo.
Malahan, ESP juga turut mengandungi 9 asid amino yang perlu, yang tak dapat dihasilkan oleh tubuh badan kita. 
Asid amino ini mesti di ambil dari sumber makanan harian kita.
Protein merupakan sumber pembentukan sel. Jadi, untuk membentuk sel bayi, pengambilan protein juga adalah sangat penting, seperti pentingnya asid folik. 
2. GLA COMPLEX

GLA di sintesis dan digunakan oleh badan untuk hasilkan prostaglandins, yang penting untuk beberapa fungsi badan, termasuklah meningkatkan penghasilan lendir serviks yang subur.

Gamma Linolenic Acid (GLA) membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang lebih subur dan berkualiti, yang dikenali sebagai “mukus serviks putih telur”. Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, dan lebih kenyal, serta sangat membantu sperma untuk berenang melalui uterus, terus ke tiub fallopio, dan terus menuju kepada telur (ovum).
Cecair serviks jenis ini juga menyediakan satu medium yang membantu sperma untuk kekal hidup sehingga 5 hari di dalam tiub fallopio. Maka, ini akan memudahkan proses persenyawaan di antara sperma dan ovum, walaupun anda tidak melakukan hubungan intim lagi ketika ovulasi tiba.
3. ALFALFA COMPLEX

Ramai yang salah anggap Alfalfa Shaklee hanya boleh diambil oleh golongan wanita sahaja. Namun, kebaikan yang ada pada akar pokok alfalfa ini memberi banyak kebaikan untuk kesuburan, kesihatan dan kecergasan baik wanita dan juga lelaki. . 
Alfafa Shaklee merupakan Formula Signature Shaklee yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an. Ia dihasilkan daripada daun tanaman Alfafa (Medicago Sativa) secara organic di California, US yang bebas daripada pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfafa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”. Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan Alfafa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai pelbagai zat dan mineral di dalam mendapan tanah.4. VITAMIN E

Vitamin E boleh meningkatkan mukus serviks di kalangan wanita, yang penting untuk membantu sperma untuk terus hidup selama beberapa hari pada satu masa. Vitamin E juga boleh membantu untuk mencegah kecacatan telur dan meningkatkan kesihatan telur keseluruhan di kalangan wanita yang boleh mengurangkan peluang kecacatan kelahiran dan keguguran. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa Vitamin E juga boleh memanjangkan fasa kitaran kesuburan wanita.

Peranan Vita-E Untuk kesihatan seksual wanita:
Lebih tenaga (seksual)
Lebih mudah terangsang
Libido yang lebih kuat
Untuk menstabilkan hormon seks/ kewanitaan, terutama bagi ibu menyusu yang mempunyai kandungan hormon prolaktin (hormon menyusu) yang tinggi.

Fungsi Vitamin E sebagai Vitamin Kesuburan:

Manfaat Vitamin E untuk Kesuburan wanita

Vitamin E mengandungi antibodi yang dapat melindungi sel telur pada wanita dan meningkatkan kesuburan sebanyak 20-30%. Selain itu, Vitamin E juga dapat membantu sperma tetap hidup serta  membantu untuk mencegah perpecahan membran selama masa kehamilan.

5. ZINC COMPLEX

Untuk suami, sangat digalakkan mengambil zinc untuk meningkatkan kesuburan mereka. Zinc Complex penting untuk pengeluaran sperma dan
memberi kekuatan kepada sperma.

Kekurangan zinc menyebabkan penurunan hormon testosteron, pengecutan testis dan pengurangan sperma yang sihat.

Selain itu, pengambilan zinc complex pada jangka panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma . Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.


Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke SET KESUBURAN ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah