Follow Us @soratemplates

Thursday, January 10, 2019

STABILKAN HORMON DAHULU JIKA HENDAK PREGNANT

12:29 AM 0 Comments

Hormon Progesteron Rendah Punca Pelbagai Masalah Kesuburan


Kadar progesteron rendah adalah suatu keadaan dimana tubuh seorang wanita tidak menghasilkan hormon progesteron yg mencukupi dan tidak seimbang dengan hormon estrogen. Secara amnya, tubuh perempuan menghasilkan hormon progesteron sepanjang kitaran ovulasi melalui ovari dan kelenjar adrenal.

Kadar hormon progesteron yg rendah sering dikaitkan dengan masalah kesuburan seperti endometriosis, PCOS, keguguran berulang dan lain-lain. Keadaan hormon progesteron rendah ini juga dikenal sebagai "Estrogen Dominance" kerana kadar estrogen yg lebih tinggi dari progesteron.

"Saya dapat tahu hormon progesterone rendah bila buat ujian kesuburan di Hospital Besar Kuala Lumpur. Masa ni nurse minta ambil darah pada hari ke-2 dan hari ke-21 period" - Pn Nurul


Antara simptom-simptom rendah progesterone
- Perut buncit 
- Rendah libido
- Period tidak teratur atau banyak
- Ketidaksuburan
- Kesukaran sepanjang waktu hamil
- Ketulan pada payudara yg sakit bila disentuh
- Simptom PMS yg teruk - kembung, mood swing, mengidam dan sakit
- Keletihan disebabkan insomnia
- Sakit kepala, sengal pada sendi dan fibromyalgia
- Kemurungan



Hormon progesterone adalah salah satu hormon utama pada wanita.

Fungsi HORMON PROGESTERONE

1) Mengatur kitaran haid
2) Menyediakan untuk implantasi
3) Menebarkan faraj

Baca tentang hormon PROGESTERONE

GLA bantu stabilkan hormon






Apa itu GLA?

Nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah.

GLA Complex Shaklee juga mengandungi minyak sunflower dan Vitamin E bagi meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Manfaat utama GLA Complex Shaklee antaranya :
  • Melambatkan menopaus. Memperbaiki keadaan menopaus seperti insomnia, tekanan dan ketidakhadaman.
  • Memperbaiki keradangan. Pengambilan GLA dapat mengurangkan keradangan kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik-bintik penuaan, dan meringankan sakit dan bengkak disebabkan artritis, rheumatisma.
  • Menentang kanser. GLA adalah antioksida yang dapat meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
  • Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. GLA adalah penting dalam membentuk prostaglandin yang mengawal hormon lelaki dan wanita. Ia juga dapat memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan ketika kedatang haid, sakit payudara dan mood yang berubah-rubah.
  • Menghalang tekanan darah tinggi. Ia dapat menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi.
  • Mengelak masalah jantung. Penyakit jantung dapat dielakkan seperti arteriosklerosis dan myocardial infarction.










Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirah







Saturday, January 5, 2019

Tips Menunaikan Umrah dengan SIHAT DAN BERTENAGA

11:36 AM 0 Comments




Umrah ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dan melakukan ihram, tawaf, sa’i dan bertahallul mengikut tertib. Umrah adalah fardhu seperti Haji dari pendapat al-Imam as-Syafie r.a. yang al-Azhar. Ijmak Ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya. Maka umat islam berkemampuan mestilah menunaikan umrah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

ALHAMDULILLAH. Eyra berkesempatan untuk membawa kedua orang tua (mak abah) dan mak mertua bersama suami pada 23 Nov 2018 yang lalu. Kami memilih travel agency HARMONY EXCELLENCE untuk membawa kami ke sana. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Dari segi permohonan visa dan sebagainya lah..

Meh Eyra nak share sikit apa yang perlu kita buat kalau nak pergi umrah ni.

1. Travel Agency

Bab ni korang pandai-pandailah pilih mana yang bersesuaian mengikut bajet ye. Lingkungan RM5799++ (tak termasuk belanja kat sana tau)


2. Kursus Umrah

Bila dah daftar dengan travel agency ni, korang akan dapat lah info dari syarikat untuk pergi kursus umrah. Macam-macam info yang korang akan dpt untuk mendapat gambaran untuk menunaikan umrah ni. Kalau tak cukup masa untuk pergi kelas, korang bukak je Youtube. Senang dan Cepat.

3. Suntikan 

Suntikan yang wajib untuk orang yang nak pergi umrah / haji ni MENINGOCOCCAL. Suntikan ini untuk elakkan jangkitan kuman dekat selaput otak (meningitis). Ni kami suami isteri buat di Klinik Kita RM130. Macam-macam tempat dah ada sekarang. Kalau Klinik DBKL dalam RM120.



4. Tukar duit

Ofkos la kalau nk ke luar negara kena tukar duit kan. Pergi lah money changer yang amik mahal sikit. Rate berubah-ubah setiap hari. Masa Eyra tukar hari tu, RM1 = 1.13 Riyal. Ni pon kena ikut bajet korang. Kalau rasa memang nk beli banyak benda kat sana, tukar lah banyak. Tapi jangan risau sebab kat sana pon ada money changer. Cuma rate dia lain sikit lah.


Tukar duit lagi RM500 = 410 Riyal
5. Supplemen

Ini memang penting untuk bekalan tenaga. Sebab perjalanan nak buat tawaf 7 pusingan, saie dari Safa ke Marwah pon 7 pusingan ini mengambil lebih kurang 10 km. Eyra bawa Vitamin C, B complex dan Vitalea je. Lepas balik dari Subuh jam 6 pagi tu, pergi sarapan terus naik bilik untuk ambil suplemen. Kenapa kena ambil? Bagi Eyra ni semua vitamin set tambah tenaga. 

○ Vitamin C - untuk sistem imunisasi kita. bagi protection lebih kat badan. Vitamin C menyokong kesihatan menyeluruh termasuk kesihatan tulang, gigi, dan gusi. Vitamin C diperlukan setiap hari bagi membantu segala proses dalam badan.




○ B complex - B-complex mengandungi kandungan B1, B2, B3,B6, asid pantotenik dan biotin membantu badan menukarkan protein, lemak & karbohidrat kepada tenaga.



○ Vitalea - Vitalea adalah multivitamin dan multimineral yang lengkap untuk menyokong kesihatan tubuh badan. Dilengkapi dengan iron bagi membantu pembentukan sel darah merah dan menjaga paras hemoglobin.




Semoga korang yang belum berkesempatan untuk pergi, dapat pergi. Tak kira lah kita ni muda atau tua. kadang-kadang kita ingat kita muda, tak sakit. Tapi sebenarnya yang tua tu lagi sihat bila sampai sana. Yang penting NIAT kita. InshaAllah Allah permudahkan kalau niat kita baik.



Mengerjakan Sai'e 

Ziarah Luar di Madinah

Di Masjid Quba

Alhamdulillah 

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirah







Wednesday, August 15, 2018

KESUBURAN WANITA : Faktor umur pengaruh kesuburan untuk dapat zuriat

10:34 PM 0 Comments

Adakah umur menjejaskan kesuburan saya?

Ya. Kesuburan mula menurun bagi wanita daripada usia kira-kira 30 tahun, dan semakin menurun dengan lebih drastic daripada usia 35 tahun. Apabila wanita semakin berumur, kebarangkalian untuk hamil menurun manakala kebarangkalian ketidaksuburan meningkat. 

Kebanyakan wanita boleh hamil secara semula jadi dan melahirkan bayi yang sihat jika mereka hamil pada usia 35 tahun. Selepas 35 tahun, peeratusan wanita yang mengalami ketidaksuburankeguguran atau masalah dengan bayi meningkat. Menjelang usia 40 taun, hanya dua dalam lima daripada mereka yang merancang untuk menimang cahaya mata berjaya mendapatnya. 

Inilah sebabnya mengapa, daripada perspektif biologi semata-mata, waktu terbaik untuk cuba mula membina keluarga ialah sebelum anda berusia 35 tahun


Faktor umur menjejaskan kesuburan! Lebih cepat anda menjalani ujian kesuburan lebih baik.

Peluang anda untuk hamil dengan cepat bergantung kepada usia anda. Wanita adalah paling subur di antara usia 20 dan 24 tahun. Anda akan mengambil masa lebih lama untuk hamil apabila anda mencecah usia lewat 30an atau awal 40an. Anda mungkin mempunyai masalah untuk hamil

Lebih daripada 80 peratus pasangan akan berjaya hamil dalam masa setahun jika mereka berhenti menggunakan kontrasepsi dan mengadakan seks dengan kerap. Seks yang kerap bermaksud membuat hubungan kelamin setiap dua hingga tiga hari sepanjang kitaran anda. Ini memberikan anda peluang terbaik untuk hamil. 

Kira-kira separuh daripada wanita yang tidak berjaya hamil dalam tahun pertama mencuba akhirnya hamil pada tahun berikutnya, lantas memberikan peratusan kehamilan sebanyak 92 peratus dalam masa dua tahun. Jadi, bersabarlah dan terus mencuba. 

Peratusan wanita berusia 30 hingga 34 tahun dan 35 hingga 39 tahun hampir sama, iaitu 94 peratus bagi kumpulan pertama hamil dalam masa dua tahun dan 90 peratus bagi kumpulan kedua.

Oleh kerana kadar kehamilan secara semula jadi begitu baik, anda biasanya hanya akan disarankan supaya mendapatkan bantuan doktor jika anda masih belum hamil selepas setahun mencuba dengan kerap melakukan seks (dua hingga tiga kali seminggu). Tetapi jika anda sudah berusia lebih 35 tahun, dan mendapati sukar untuk mendapat keputusan positif dalam ujian kehamilan anda, maka penting bagi anda mendapatkan bantuan segera dan jangan bertangguh.


Umur anda dan kesuburan

Semakin ramai wanita di Malaysia berkahwin dan melahirkan anak pertama di usia yang lebih lanjut kerana keutamaan mereka telah berubah ke arah mengejar kerjaya, lalu membawa kepada peningkatan jumlah wanita dan pasangan yang menghadapi masalah kesuburan berkaitan umur.

Apabila wanita meningkat usia, kesihatan kesuburan mereka menurun secara drastik. Kesihatan kesuburan adalah status atau kesediaan tubuh anda untuk hamil. Setiap wanita mempunyai peluang yang berbeza untuk hamil, dan peluang ini semakin menurun apabila usia meningkat disebabkan oleh status simpanan ovari mereka. Kapasiti ovari untuk menghasilkan telur yang sesuai untuk disenyawakan. Jadi, lebih cepat anda mengetahui status kesuburan anda, lebih mudah untuk anda merancang matlamat hidup dan keluarga.

Apakah yang boleh membantu saya untuk hamil?


1. Kekalkan BMI antara 20 hingga 25

Indeks Jisim Tubuh (BMI) yang sihat dikaitkan dengan kesuburan yang lebih baik. Kehamilan bagi wanita yang berlebihan berat badan dikaitkan dengan masalah seperti diabetes dan tekanan darah tinggi. Makanlah dengan sihat dan lakukan senaman dengan lebih kerap.

2. Ambil Asid Folik ketika cuba untuk hamil dan sehingga 12 minggu kehamilan

Asid folik boleh membantu mengurangkan kebarangkalian spina bifida hingga 92%. Mineral dan makanan tambahan lain juga mungkin berguna. Gunakan garam beriodin kerana iodin penting untuk perkembangan otak bayi. 

3. Kurangkan pengambilan kafien dan elakkan alkohol

Kafien boleh mengurangkan peluang anda untuk hamil. Tiada had yang selamat bagi alkohol ketika hamil, jadi sebaik-baiknya dielakkan. 


MASIH BERMINAT NAK TAHU RAHSIA KESUBURAN?
Saya yakin sebab mengapa anda masih di sini kerana anda nak menyelesaikan masalah kesuburan yang membelenggu anda dan pasangan kan? 

Dengan mengamalkan SET KESUBURAN SHAKLEE, insyaAllah boleh meningkatkan tahap kesuburan anda dan pasangan.

SET KESUBURAN SHAKLEE ni bukan sahaja bagus untuk isteri, malah suami pun boleh makan sama.
Usaha secara berjemaah itu lebih baik kan?

APA ADA DALAM SET KESUBURAN SHAKLEE NI?
Mesti ramai yang tertanya-tanya apa ada dalam SET KESUBURAN SHAKLEE ni kan? 

Jom kita review satu persatu ye.

Set ini adalah Set Kesuburan Shaklee yang lengkap untuk suami isteri. Dah tak perlu nak fikir-fikir dah nak beli yang mana satu. 
Sekali harung je beli, dua-dua boleh makan serentak.

Set Kesuburan Shaklee ni ada 8 jenis supplements iaitu:
  • Alfalfa Complex
  • B Complex
  • Energising Soy Protein (ESP)
  • GLA Complex
  • VitaLea
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Zinc Complex
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirah







Wednesday, August 8, 2018

HOT PRODUK SHAKLEE : ESP (SOY PROTEIN)

6:09 PM 0 Comments
Ramai kata ESP Shaklee atau nama panjangnya Energizing Soy Protein adalah produk hot yang perlu dimiliki oleh semua orang.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada
  1. 66% Water
  2. 25% Protein
  3. 8% Fats
  4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%





NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program.
Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.






Pengambilan ESP Shaklee ketika berpantang

ESP atau soy protein isolate powder merupakan minuman protein yang kaya dengan asid amino yang tubuh badan kita perlukan.
Kebaikan ESP ketika pantang adalah:
  1. Mempercepatkan proses penyembuhan luka. Ini kerana protein berfungsi untuk membina sel-sel baru dan membaiki sel-sel rosak.
  2. Memberi tenaga. ESP juga berfungsi untuk memberi tenaga terutama buat ibu-ibu. Ianya terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya. Tumbuhan berprotein tinggi yang mengandungi 14 gram protein soya sihat dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan
  3. Menganjalkan payudara – Payudara hanya terdiri dari otot sahaja. Jadi makanan dalam membina otot adalah protein.Oleh yang demikian ESP sangat penting dalam menganjalkan semula payudara.
  4. Menghilang stretch mark – Seperti mana yang kita tahu, protein mampu mengatasi masalah yang paling ditakuti wanita selepas bersalin iaitu stretch mark. Fungsi protein dalam membina sel baru amat penting bagi mengatasi masalah ini
  5. Menambahkan susu badan – ESP mampu membantu menambah dan memekatkan susu ibu dalam pantang. tetapi pastikan si ibu kerap menyusukan anak atau pump susu.




COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirah







Monday, August 6, 2018