Follow Us @soratemplates

Tuesday, October 10, 2017

Punca sembelit berlaku ketika hamil dan cara mengatasinyaSembelit adalah masalah yang biasa berlaku pada wanita yang hamil. Hampir kesemua wanita mengadu mengalami sembelit terutama berada di akhir kehamilan?

Mengapa ini berlaku?

Masalah susah buang air besar atau sembelit terjadi kerana adanya peningkatan hormon progesteron yang mempengaruhi relaksasi otot sehingga kerja usus menjadi kurang efisien. Pada tahap trimester tiga kehamilan, susah buang air besar juga kemungkinan disebabkan adanya tekanan rahim yang membesar di sekitar perut. Selain itu, bila ibu hamil kurang beraktivi, maka prestasi usus dalam mencerna makanan mengalami penurunan dan memberikan impak pada kotoran dalam sistem pencernaan yang menjadi sukar untuk dibuang. 

Bagaimanakah yang dikatakan benar-benar sembelit?

Adakah wanita yang tidak membuang air besar beberapa hari dikatakan mengalami sembelit? Bila pula wanita hamil perlu diberikan ubat bagi melegakan sembelit mereka? Sembelit sebenarnya lebih bergantung kepada bagaimana kekerasan najisnya. Ini kerana setiap orang mempunyai tabiat pembuangan najis yang berbeza. Ada yang membuangnya setiap hari dan ada yang membuangnya setiap dua hari. Jadi yang menyebabkan seseorang mengadu sembelit sebenarnya bukannya disebabkan kekerapan tetapi ialah kekerasan najisnya. 

Ada beberapa tips untuk mengurangkan sembelit di kalangan wanita hamil:

1. Makan makanan yang banyak serat seperti cereals, beras perang, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan. 

Pengambilan buah-buahan serta sayur-sayuran semasa hamil sangat bagus untuk melawaskan pembuangan najis.

2. Tingkatkan minum air putih, jus jeruk dan yogurt.

Minum air masak sekurang-kurangnya 3 LITER sehari. Bila kita kurang minum air, kita akan senang dehidrasi dan seterusnya akan mengakibatkan sembelit.

3. Lakukan senaman

Senaman atau kerap bergerak juga membantu mengurangkan sembelit. Sebagai ibu hamil, berjalan-jalan juga bagus untuk melancarkan proses pencernaan. Di samping itu, berjalan juga boleh membantu untuk memudahkan proses bersalin. 

4. Pastikan buang air besar setiap hari

Sewaktu selepas makan, usus kita dalam keadaan aktif. Jadi, jika selepas makan kita rasa ingin membuang air besar, terus sahaja pergi ke tandas, JANGAN DITANGGUHKAN. 

5. Hidup secara sihat dan gembira 

Elakkan STRESS.

6. Dapatkan bantuan nutrisi#1. Ostematrix

Ostematrix bukan sekadar kalsium biasa. Di dalam Ostematrix terdapat juga mineral lain seperti Magnesium untuk membantu memaksimakan penyerapan kalsium ke dalam tulang kita bagi mengelakkan kejadian batu karang di kemudian hari (ini adalah kelebihan Ostematrix Shaklee).
Di samping itu, ia juga mempunyai fungsi unik yang lain iaitu untuk membantu melawaskan pembuangan kita iaitu :
  • Ia membantu melegakan dan melembutkan otot usus dan menyebabkan pergeratkan otot usus menjadi lebih lancar.
  • Ia membantu menarik air kedalam usus. Ini akan menyebabkan kandungan air di dalam usus bertambah seterusnya membantu melembutkan bahan buangan.


#2. Omegaguard

Baik untuk sendi dan otot. Sekiranya sembelit menjadi teruk hingga buasir, ibu hamil akan mengalami kesakitan akibat dari tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

#3. B Complex

Menurut buku “Vitamin Bible For The Twenty-First Century” oleh Earl Mindell. ia mengatakan bahawa, apabila berlakunya sembelit, ia menunjukkan petanda bahawa tubuh seseorang itu kekurangan Vitamin B Complex.

#4. ESP

Protien soya berkualiti tinggi membantu penghadaman, melembutkan najis, memberi tenaga kepada ibu hamil serta melegakan sembelit.
Ibu ibu hamil jugak perlu ingat, masalah sembelit boleh berlarutan hingga bersalin dan berpantang. Lebih merisaukan sekiranya sembelit berlaku selepas bersalin. Pada ketika itu, luka jahitan perineum masih belum sembuh sepenuhnya. Pengalaman ketika hamil boleh digunakan sebagai alternatif menyelesaikan masalah sembelit ketika berpantang kelak.

Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke SET SEMBELIT  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan SentulPenghantaran ke seluruh Malaysia

Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirahNo comments: