Follow Us @soratemplates

Monday, November 13, 2017

Rawat Penyakit HFMD Tanpa Ubat

Bilangan 1,379 kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) direkodkan di seluruh negara dari 5 Jun hingga 11 Jun iaitu peningkatan sebanyak 83 kes (6.4 peratus) berbanding minggu sebelumnya (1,296 kes).
Apa itu HFMD?

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), penyakit HFMD adalah endemik di Malaysia dan berlaku sepanjang tahun, serta mempunyai tren ’cyclical’ dengan kemuncak setiap tiga tahun.

Penyakit ini disebabkan oleh beberapa jenis virus dan kebanyakannya adalah ringan ke sederhana sahaja. Walau bagaimanapun jangkitan dengan enterovirus 71 (EV71) boleh menjadi teruk dan boleh membawa kematian.
Bagaimana ia merebak?

Virus ini merebak secara kontak dengan air liur, cecair lepuh (blister) dan najis mereka yang berpenyakit dan tempoh inkubasi adalah antara 3-5 hari.

Tanda-tanda penyakit

Kebiasaan jangkitan adalah ringan (mild) dengan gejala 3 demam diikuti ruam melepuh (blister) pada tangan, kaki, mulut dan lidah.

Kanak-kanak pula boleh mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan, muntah, cirit birit dan kurang selera makan.

Namun, hampir keseluruhan pesakit yang menghidap penyakit HFMD pulih tanpa rawatan perubatan dalam masa tujuh  hingga sepuluh hari.

Walau bagaimanapun, menurut KKM,  jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi teruk seperti encephalitis, pulmonary edema dan myocarditis. Namun, ianya jarang berlaku.

Langkah berjaga-jaga

Menurut kenyataan KKM, penyakit ini cepat menular di kalangan kanak-kanak, terutamanya di premis tempat tumpuan kanak-kanak seperti di taska atau tadika.

Oleh itu, KKM menasihatkan ibu bapa kepada kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda jangkitan untuk mengamalkan langkah-langkah seperti berikut.

i. Tidak membawa anak ke tempat-tempat awam/sekolah/taska/tadika/ pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

ii. Membawa anak yang mempunyai tanda jangkitan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

iii. Mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin, dan selepas menyentuh/merawat lepoh

iv. Membersihkan (basmi kuman menggunakan larutan chlorine based) permainan anak serta lantai rumah terutama tandas.

v. Memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuat dengan betul.

vi. Menggunakan peralatan makan dan minum yang berasingan dan tidak berkongsi barangan dengan anak-anak yang lain.


"Penyakit HFMD merupakan satu daripada penyakit berjangkit yang perlu dinotifikasi mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), jadinya orang ramai boleh melaporkan kejadian kes ini ke pejabat kesihatan daerah yang berhampiran"Testimoni HFMD - Rawat dengan ShakleeNutriferon - Untuk kuatkan sistem imun badan di samping mengaktifkan interferon badan. Interferon merupakan protein yang dilepaskan dalam badan kita untuk mengekang replikasi virus di dalam badan. 

Mealshakes - multivitamin dan mineral dan bentuk serbuk yang membantu lengkapkan nutrisi anak yang tak lalu nak makan. 

Herbal Blend Cream - untuk kegunaan luaran pada blisters di kaki, tangan dan sekitar mulut (bahagian luar). Krim ini bagus untuk kurangkan kegatalan dan sejuk-sejuk berangin yang boleh bantu anak kurang menggaru.

Omega Guard - EPA yang terdapat di dalam omega guard sangat membantu meningkatkan imunisasi badan. Ianya bertujuan untuk mengelakkan anak-anak anda daripada mudah terkena jangkitan. Omega juga bersifat anti radang bagi mengurangkan gejala bengkak dan sakit akibat HFMD.

Vitalea for Kids - Kebetulan bulan November ni, Vitalea for Kids tengah Promo. Beli 3 Free 1. So, jom GRAB!!

sumber : Baby chair inilah punca Airil dapat virus HFMD


Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke VITALEA KIDS BUY 3 FREE 1 ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul


Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirah


No comments: