Follow Us @soratemplates

Friday, February 10, 2017

Elak minum air gula ketika hamil


SEKSANYA BILA DOKTOR SURUH MINUM AIR GULA!!!!!

Sekarang kalau hamil doktor akan suruh minum air gula dua kali. Biasanya masa kandungan 3 bulan dan 7 bulan, doktor nak pastikan ibu hamil bebas kencing manis atau istilah perubatannya Gestational Diabetis Mellitus (GDM). Tapi seksanya Allah sahaja yang tahu kalau disuruh minum air gula.

Sudahlah malam kita disuruh berpuasa, kemudian pagi-pagi buta perlu meneguk segelas air gula. Memang kembang tekak dibuatnya. Ibu-ibu memang tidak ada pilihan, nak tak nak kena telan juga. Ada juga ibu yang muntah selepas minum air gula sebab tak tahan rasanya yang manis melekat. Kalau mintah kena ulang minum balik tau. 

Golongan wanita yang perlu minum air gula semasa hamil.

1. Wanita yang tergolong dalam kategori Obes (BMI lebih dari 30)

2. Wanita yang pernah hamil anak yang besar ketika dilahirkan (mempunyai berat 4kg ketika dilahirkan)

3. Wanita yang pernah hamil dan mengalami kencing manis.

4. Wanita yang pernah mempunyai ibu bapa atau saudara terdekat (adik-beradik) yang mengalami kencing manis.

5. Wanita yang berumur 25 tahun ke atas.

6. Mempunyai sejarah keguguran atau bayi yang meninggal dalam kandungan. 
TIPS dan PETUA supaya tidak muntah dan lulus ujian.

1. Jaga pemakanan

Sehari sebelum ke klinik, hadkan pengambilan makanan. Minum air kosong sebanyak yang boleh. Kurangkan nasi dan lebihkan sayur-sayuran di dalam hidangan makanan.

2. Berpuasa

Seawal jam 10 malam sehari sebelum ujian air gula, ibu perlu berpuasa. Walaupun diminta berpuasa, ibu hanya tidak boleh makan tetapi, masih dibenarkan untuk minum. Walau bagaimanapun, hanya air kosong dalam kuantiti yang sedikit dibenarkan. Air manus dan bergula dilarang sama sekali.

3. Minum dengan cepat

Ibu perlu minum dalam masa yang pantas. Minum 200ml air gula situ sekaligus dan bukannya sedikit demi sedikit. Jika perlu tutup hidung, asalkan anda dapat menghabiskan air gula yang diberi secepat mungkin.

4. Kumur mulut selepas minum

Rasa gula yang manis mudah membuatkan ibu berasa loya dan mahu muntah. Bagi mengelakkan hal itu, segera kumur mulut dengan air paip yang bersih. Secara tidak langsung, ini dapat membantu ibu menghilangkan kemanisan air gula yang ada di dalam mulut.

5. Berehat di tempat yang selesa

Jika mahu pitam, berehat dan berbaring di tempat yang bersesuaian. Seelok-eloknya ibu habiskan masa dua jam sebelum ujian darah di tempat yang tidak mempunyai bau supaya dapat menghindarkan ibu daripada termuntah.

6. Jangan terus makan berat

Selepas ujian darah kali kedua dilalui, jangan terus makan makanan berat. Seelok-eloknya mulakan dengan air kosong, makan biskut ataupun roti terlebih dahulu. Apabila keadaan kembali stabil, barulah ibu boleh menjamah makanan seperti biasa. 

Bagaimana nak atasi TAKNAK minum air gula ketika hamil?Ada beberapa jenis makanan tambahan yang berbentuk vitamin yang sangat berkesan untuk mengawal gula ketika hamil.
B Complex ( With Folic Acid ) by Shaklee
B Complex ialah sangat penting untuk atasi kencing manis ketika hamil. Bahkan ini ini ialah vitamin wajib semasa hamil.
Fungsi B Complex ialah untuk mengawal metabolism gula dalam darah. Gula yang didapati dari makanan akan menaikkan tahap gula kalau tidak ditukar menjadi tenaga dengan efektif.
Jadi, B Complex membantu kekurangan atau kelemahan insulin untuk menukar gula.
Bagaimana memilih B Complex yang baik ?
Hampir 99% Asid Folic di pasaran ialah sintetik.
Jadi, B Complex Shaklee adalah semulajadi.  Malah produk ini lengkap dengan 8 jenis vitamin B yang dimestikan diambil serentak oleh RDA.
B-COMPLEX
  • Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga. 
  • Menyokong dalam proses metabolisma gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan. 
  • Juga membekalkan 8 jenis vitamin B termasuk asid folik yg penting utk perkembangan saraf bayi. 
VITA-LEA
  • Mengandungi chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan. 
  • Membekalkan zinc yg mampu membantu penghasilan lebih banyak insulin. 
  • Juga mengandungi 19 multivitamin dan multimineral yg sgt baik utk ibu dan perkembangan bayi

OSTEMATRIX
  • Membekalkan Magnesium untuk meningkatkan kadar rembesan insulin serta mengurangkan rintangan insulin. 
  • Ostematrix juga mengandungi 100% keperluan harian kalsium dan boleh digunakan untuk menggantikan susu yang anda ambil sepanjang kehamilan yang sangat tinggi gula.
Tambahan suplemenVITAMIN C
  • Memperbaiki toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul dengan banyak di dalam darah
ESP
  • Sumber makanan dengan kadar indeks glisemik yang rendah, sesuai untuk pesakit diabetes kerana ia akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah.


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.


COD Area Ampang, Cheras dan Sentul


Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirahNo comments: