Tuesday, June 6, 2017

Morning Sickness : Ada baiknya juga.

Mual muntah pada ibu hamil di trimester pertama kehamilan seringkali dialami pada ibu hamil. Mengetahui penyebab dan tips cara kita atasi mual muntah ibu hamil perlu juga diketahui dan dipahami oleh para ibu-ibu yang dalam masa kehamilannya mengalami akan tanda gejala morning sickness itu sendiri.

Morning sickness adalah merupakan masalah dan keluhan ibu hamil dan juga yang sering dialami oleh sejumlah ibu hamil di masa-masa awal kehamilan. 

Akan tetapi, masalah ini akan segera menghilang dengan sendirinya setelah usia kehamilan mencapai empat bulan.


Bagi bakal ibu yang mengalami morning sickness atau alahan teruk di awal kehamilan, ia adalah pengalaman yang paling tidak menyeronokkan. Rasanya seperti hendak segera menghabiskan tempoh masa tiga bulan pertama kehamilan.
Tak sanggup menanggung ketidakselesaan akibat muntah, loya, hilang selera makan, mengantuk dan hilang upaya untuk melakukan tugas harian seperti sebelum disahkan hamil. Memang benar, morning sickness adalah satu gejala yang amat tidak selesa untuk dilalui oleh bakal ibu namun tahukah anda sebenarnya anda adalah ibu yang bertuah berbanding mereka yang langsung tidak mengalami morning sickness. Mengapa?
Hakikatnya morning sickness mempunyai kesan positif tersendiri kepada ibu hamil. Ini kerana ibu hamil yang mengalami morning sickness mempunyai peluang sebanyak 80% lebih rendah untuk mengalami keguguran di awal kehamilan berbanding ibu hamil yang sihat tanpa sebarang gejala morning sickness.
Bahkan dalam kajian yang dilakukan juga mendapati terdapat hubung kait antara morning sickness dengan risiko untuk kelahiran bayi pramatang. Fakta menarik yang ditemui juga mendapati ibu hamil yang mengalami gejala morning sickness di awal kehamilan boleh merangsang bayi dalam kandungan berpotensi memiliki kecerdikan lebih baik terutama dalam bidang memori bernombor dan kefasihan lisan.

Apa yang menyebabkan morning sickness?

1.Morning sickness adalah petanda yang baik untuk ibu hamil. Kandungan hormon HCG semakin meningkat berbanding hormon progesteron dan estrogen, semasa hamil dan peningkatan ini turut menyebabkan berlakunya muntah dan loya.
2. Ibu hamil yang mengalami morning sickness, mempunyai risiko rendah untuk mengalami keguguran semasa hamil. Ini kerana, homon HCG yang tinggi menunjukkan petanda bahawa rahim ibu adalah kuat.
3. Ibu hamil yang kurang mengalami morning sickness atau langsung tiada, berisiko tinggi untuk mengalami keguguran atau melahirkan bayi pra-matang.
4. Terdapat fakta menarik, menyatakan bahawa gejala ibu hamil yang mengalami morning sickness di awal kehamilan, dapat merangsang bayi dalam kandungan untuk memiliki kecerdikan lebih baik terutamanya dalam bidang memori bernombor dan kefasihan lisan.
Bila berlakunya morning sickness, ibu hamil cenderung untuk mengurangkan makan makanan yang penting dalam membekalkan nutrisi penting. Oleh sebab itu, tidak hairanlah, kalau ibu hamil yang mengalami morning sickness teruk, akan mudah kekurangan nutrisi penting.

Oleh itu, ibu mengandung memerlukan :- 

Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh, antaranya seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir 2 kali ganda semasa mengandung. Protein yang lebih dari biasa.

Oleh itu, ibu mengandung dicadangkan mengambil vitamin yang berciri berikut :- 

Dibuat dan diproses secara semulajadi. Mengandungi nutrien penting yang kadangkala tidak dibekalkan oleh preskripsi klinik (Kebanyakan klinik memberi asid folik, bukan full spectrum B Complex).
Tiada bahan-bahan sintetik terutama pewarna dan perasa (cuba genggam vitamin yang anda ambil sekarang, adakah warnanya melekat di tangan? Awas pewarna tiruan!). Mudah dicerna dan diserap oleh tubuh. Tiada kesan sampingan.

Ostematrix:
○ Membantu tidur lena sepanjang malam dan mudah bangun keesokan harinya.
○ Menghilangkan lenguh dan bisa badan.
○ Mengurangkan rasa sakit pinggang dan kejang kaki (cramp atau simpul biawak).
○ Melawaskan sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit.

Peppermint-Ginger Plus:
◘ Mengurangkan mual dan muntah
◘ Membuang angin dalam badan.
◘ Mengurangkan sakit gastrik.
◘ Melegakan senak perut.
◘ Menyamankan perut.
◘ Membantu proses penghadaman.
◘ Mengurangkan kesan mabuk.

B-complex:
♦ Dapat melegakan mabuk, loya dan pening.
♦ Membantu pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.
♦ Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk atasi kemurungan dan stress.

ESP:
☻Membekalkan tenaga segera.
☻Meningkatkan sistem imun.
☻Diperlukan untuk pembentukan sel baru.


Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul


Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...