Tuesday, September 26, 2017

'SUPER BREAKFAST' KEKAL TENAGA LEBIH LAMA

Kesibukan mengejar masa ke tempat kerja menyebabkan ramai individu mengabaikan pengambilan sarapan. Ada pula hanya sempat mengambil sekeping roti sehinggalah kembali menjamah makanan apabila tiba waktu makan tengah hari. 

Bagi yang sengaja meninggalkan sarapan sering memberikan alasan tiada selera makan atau bimbang kenaikan berat badan. Alasan yang mengatakan bersarapan menyebabkan mengantuk dan kurang daya tumpuan adalah TIDAK TEPAT. Menurut Pakar Pemakanan Pusat Perubatan Tropicana Wong Xue Yan, sarapan sangat penting kerana melaluinya tenaga dapat dibekalkan sehingga keseluruhan hari. 

Meninggalkan makan pagi hanya akan membuatkan kadar metabolisme menurun sekaligus menyebabkan kenaikan berat badan berlaku. 

"Saya galakkan ambil menu sarapan lengkap atau dipanggil 'super breakfast' yang mampu mengekalkan tenaga tahan lebih lama. Sarapan ini haruslah lengkap dan berkhasiat, juga mengandungi protein dan serat yang tinggi. Serat boleh diperoleh daripada sayur-sayuran pelbagai warna kerana setiap warna mempunyai kebaikan tersendiri". 

Kebiasaannya warga Malaysia kerap mengambil nasi lemak sebagai sarapan. Jika diikutkan menu nasi lemak ini mempunyai karbohidrat (daripada nasi), serat (timun) dam protein di dalam telur dan ikan bilis. Selepas itu haruslah diukur jumlah nasi yang diambil sama ada dalam kuantiti yang banyak atau hanya sebungkus nasi lemak dibalut daun pisang pada harga RM1. 





Amat penting untuk mengambil makanan mengikut kuantiti bersesuaian. Sekiranya anda bukanlah seorang yang aktif, pengambilan makanan harus dijaga. Ini kerana pembakaran kalori tidak berlaku. Mungkin anda boleh mengambil nasi lemak dua kali seminggu dengan pilihan lauk yang rendah kandungan lemaknya. Hal ini banyak bergantung kepada cara penyediaan makanan. Mungkin dengan menukar santan kepada susu rendah lemak anda dapat menikmati nasi lemak yang sihat. 

Untuk minuman yang sihat, pesakit jantung boleh memilih susu rendah lemak yang baik untuk jantung. Bagi yang aktif bersenam untuk kekal bertenaga, bolehlah memilih susu penuh krim yang kaya khasiat dan memberikan anda kenyang lebih lama. Pencinta minuman berasaskan susu pekat manis seharusnya memikirkan mengenai kandungan minyak dan gula yang sangat tinggi di dalam secawan teh dan kopi tarik. 


PANDUAN BERSARAPAN

* Sebaiknya, ambil sarapan selepas jam 7 pagi dan sebelum jam 9 pagi.
* Elakkan menggabungkan sarapan dan makan tengah hari.
* Pemilihan sarapan terutama yang kaya karbohidrat, membekalkan tenaga dan mampu menahan rasa lapar.
* Kawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan dan makan tengah hari.
* Sarapan tidak perlu terlalu berat, cukup sekadar segelas susu, sekeping roti atau sedikit bijirin.
* Otak memerlukan sarapan untuk merangsang pemikiran dan mencergaskan minda.
* Karbohidrat diambil pada waktu pagi merangsang paras glukos dan mikro nutrien dalam otak. Contohnya, vitamin B yang diperkaya dalam roti dan bijirin sarapan memberikan kesan positif kepada otak. 

SARAPAN TERBAIK UNTUK BERTENAGA SEPANJANG HARI




Bila sekali sekala sarapan berat, terasa beza sangat, badan cepat penat, ngantuk dan macam2 lah
Bila ingat balik nape masa makan ESP tak camtu sedangkan ESP ni cecair
Sepatutnya makan nasi lemak la lagi bertenaga
Rupanya sebab faktor glycemic index/GI : kadar tenaga dibebaskan dalam darah oleh sesuatu makanan
GI tinggi maksudnya makanan tu bebaskan tenaga (sebenarnya gula) sangt cepat dalam darah
Contohnya makan nasi lemak mmg byk tenaga tapi sekali dia release habis semua kalori yang ada
Tapi makanan GI rendah contohnya ESP ni
Dia bebaskan tenaga/gula slowly dalam darah
So badan kita dapat bekalan gula / tenaga yang sedang2 saja tapi untuk jangka masa yg panjang
Patutlah ESP ni elok sgt utk orang kencing manis dan juga untuk student
Ye la budak pegi sekolah mana boleh berulang makan macam kita
Kalau makan berat sgt dalam class ngantuk lagi, tengahari dah lemau dalam class
Kalo org diabetes lagi la kena amik makanan low GI macam ESP ni
Kalau tak gula memang naik la dalam darah lepas sarapan
Tu yang test gula asik fail je
Hihihi
Ok its my ESP time



Bagaimana mahu membeli vitamin ini?


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...