Follow Us @soratemplates

Thursday, November 16, 2017

Tanda Wanita Tidak Subur Dan ‘Susah Lekat’

“Dah masuk setahun aku mencuba, tapi belum ada rezeki nak dapat anak. Risau juga. Memang normalkah atau ini tanda tidak subur?”
Lepas beberapa bulan berkahwin, ramailah yang akan bertanya ‘bila nak ada isi’. Kalau belum, mesti ada yang bertanya sama ada kita memang merancang kehamilan atau sebaliknya. Soalan ini sangat sensitif, hingga ia boleh menyebabkan kita berasa sangat tertekan.
Bagi yang memang mengharapkan kehadiran cahaya mata, sudah tentu anda akan mula berasa kecewa dan mula mempersoalkan kenapa benih anda ‘susah lekat’.
Kira Waktu Subur Wanita Supaya Cepat Hamil
Foto Kredit: huffingtonpost.com

8 TANDA TIDAK SUBUR BAGI WANITA

Secara saintifiknya, ini 8 tanda anda mengalami tanda tidak subur.

1. HAID ANDA TERLALU BANYAK

Jika anda perasan haid anda makin banyak dan lebih ‘heavy’ beberapa kali kebelakangan ini, anda patut tahu bahawa ia adalah salah satu simptom menorrhagia.
Ia adalah salah satu masalah kesihatan yang dikaitkan dengan tanda tidak subur.
Menurut Mayo Clinic, terdapat beberapa faktor mendorong menorrhagia antaranya pengambilan sesetengah ubat-ubatan, UID, komplikasi kehamilan, atau ketidakseimbangan hormon – iaitu punca yang paling utama.
tanda habis haid darah
Foto Kredit: lexicolatry.com

2. HAID ANDA TAK TETAP

Pernahkah anda mencatat tarikh haid anda? Jika tidak, inilah masanya anda mengenal kitaran haid anda untuk mengetahui sama ada ianya normal.
Jika anda hanya lewat 2-3 hari berbanding hari biasa, ini bukanlah masalah besar.
Tetapi, jika haid anda ‘datang dan pergi’, sekejap ada, sekejap tak ada, ini mungkin petanda anda tidak mengalami ovulasi. Kalau tak ‘period’ langsung, anda harus cepat merujuk kepada pakar.
Menurut laman kesihatan Web MD, lebih 30-40% wanita yang mengalami pusingan haid tak tetap ini memang mengalami masalah kesuburan.
tanda habis haid
Foto Kredit: tentantes.com.br

3. HAID YANG TERLALU MENYAKITKAN

Relaks. Kalau sakit sedikit seperti ‘cramp’, ini biasa. Ada yang sakit sampai rasa susah nak buat kerja, ini pun biasa.
Tapi, kesakitan luarbiasa yang boleh buat anda sangat terseksa hingga berguling-guling dikhuatiri berpunca daripada penyakit endometriosis
Penyakit ini muncul ketika jaringan dari lapisan dalam dinding rahim atau endometrium tumbuh di luar rongga rahim.
Antara tanda lain endometriosis termasuklah kesakitan ketika hubungan seks, kesakitan pada dubur, atau pendarahan pada air kencing dan najis.
Foto Kredit: jugglingmom.com
Foto Kredit: jugglingmom.com

4. BANYAK SANGAT JERAWAT

Perubahan ketara pada kulit juga menandakan perubahan pada paras hormon anda.
Lebih spesifik lagi, ia dikaitkan dengan masalah PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome). Keadaan ini berlaku apabila seseorang mempunyai lebihan hormon androgen atau ‘hormon lelaki’.
Seperti endometriosis, PCOS akan mengganggu kitaran haid dan sekaligus menjejaskan proses ovulasi.
tanda tidak subur
Foto Kredit: interne.com.br

5. LEBIHAN BULU BADAN

Akibat lebihan hormon androgen atau ‘hormon lelaki’, salah satu tanda tidak subur adalah tumbuhnya lebihan bulu-bulu pada badan atau wajah.
Jika anda mula mendapati anda perlu lebih kerap bercukur, ianya mungkin salah satu tanda ketidakseimbangan hormon atau PCOS.
Foto Kredit: youtube.com
Foto Kredit: youtube.com

6. RAMBUT GUGUR

Selain kulit, kualiti rambut adalah antara tanda ukur bagi tahap kesihatan anda.
Terdapat banyak sebab keguguran rambut yang boleh berlaku seperti stres, kurang tidur, anemia, dan tiroid. Namun, salah satu puncanya adalah masalah keseimbangan hormon.
Rambut gugur semasa mengandung
Foto Kredit: huffingtonpost.com

7. ‘TERSEKSA’ DENGAN HUBUNGAN SEKS

Selain stres atau masalah dalam rumah tangga, kurangnya nafsu untuk berhubungan seks adalah tanda tidak subur yang perlu anda ketahui.
Bagi sesetengah wanita, hubungan seks adalah sangat menyakitkan, terutamanya bagi mereka yang mengalami endometriosis.
Seks adalah perkara yang mustahak dalam hubungan suami isteri, bukan saja dalam soal untuk mendapatkan zuriat. Oleh itu, jangan abaikan tanda ini jika anda mengalaminya.
Suami kecil hati
Foto Kredit: taringa.net

8. NAIK BERAT BADAN SECARA MENDADAK

Adakah berat badan anda naik mendadak sejak kebelakangan ini? Cuba periksa diet anda, jika bukan disebabkan faktor makanan, ia mungkin kesan tindakbalas tubuh anda terhadap insulin.
Wanita yang mengalami PCOS dan mempunyai lebihan hormon androgen dipercayai memiliki daya rintangan yang lebih terhadap insulin, lalu menyebabkan anda sukar turut berat badan walaupun tidak ada sebarang perubahan pada rutin harian.
Mempunyai berat badan ideal

KETIDAKSUBURAN BOLEH DIRAWAT

Tanda tidak subur ini adalah antara tanda yang agak umum dan mungkin dialami oleh kerana pelbagai lagi faktor luaran yang lain.
Untuk mendapatkan kepastian, anda boleh mendapatkan konsultansi secara terus dengan doktor pakar sakit Puan atau Klinik LPPKN berdekatan yang menyediakan khidmat fertiliti yang khusus.
Apa pun, janganlah bersedih kerana semua masalah ini boleh dirawat. Malah, ramai wanita berjaya mengatasinya dan berjaya hamil seperti biasa.

Pengambilan supplement untuk tingkatkan kesuburan

Kesuburan boleh dipertingkat dengan mengamalkan supplement seperti:

Vita-Lea – Kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Justeru, untuk cepat dapat anak, seorang wanita (mahupun lelaki) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral penting dalam kehidupan harian kita dan memastikan kesihatan di paras optimum.

Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

B Complex – Vitamin B3, B6 dan B12 berperanan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Kritikal bagi mereka mempunyai gaya hidup yang sibuk. Selepas seharian penat bekerja di pejabat, anda tentu memerlukan tenaga untuk bersama dengan pasangan.

Vitamin B12 juga berperanan dalam meningkatkan jumlah sperma.

Vitamin C – Selain berperanan melindungi sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Vitamin E dan Selenium – Bersama-sama dengan vitamin C sebagai berfungsi sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Justeru, bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee dapat membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan pantas.

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 menjadi pelincir bagi memastikan kelicinan pergerakan sperma untuk memudahkan persenyawaan.

Zinc – Meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma.

Alfalfa – Membantu mengatur pusingan haid dengan betul dan menyelesaikan masalah keputihan / masalah wanita.

Perlukah anda ambil semuanya sekali?

Boleh cuba VIVIX!!


Vivix Untuk Kesuburan Suami

Apa yang penting untuk kita tahu, ialah kenali apa itu vivix. Vivix shaklee mempunyai kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Resveratrol ini bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat berbanding anti-oksidan yang lain. Ini bermaksud, tinggi anti-oksidan maka semakin berkuranglah “Oxidative Damage”.
Dengan kata yang mudah, lebih banyak oxidative damage lebih banyak sel menjadi rosak, begitulah sebaliknya.
Bagi suami yang merokok tahap kesuburan adalah jauh lebih rendah berbanding mereka yang tidak merokok. Vivix juga mampu membantu perokok tegar untuk mengurangkan ketagihan atau terus berhenti merokok.

Vivix Untuk Kesuburan Isteri

Fungsi Resveratrol itu tadi juga adalah melindungi Ovum telur yang belum atau hampir atau sudah matang daripada oxidate damage.
Apabila telur yang ‘dilindungi’ ini selamat daripada menjadi rosak, ianya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR dan DISENYAWAKAN. Vivix Shaklee mempunyai salah satu mekanisma untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.
Kesimpulannya, Vivix juga membantu meningkatkan kesihatan lelaki dan wanita dengan meningkatkan lagi kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyawakan.
Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX TWIN PACK ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul


Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirahNo comments: