Follow Us @soratemplates

Friday, October 27, 2017

Ibu Hamil Tak Perlu Makan untuk Dua Orang

Masyarakat kita sering ‘dimomokkan’ apabila hamil perlu makan untuk dua orang termasuk bayi Apabila hamil, pengambilan pemakanan ibu dan janin perlu mencukupi. Terdapat cadangan untuk makan dengan dua kali bahagian, adakah benar? Untuk kehamilan yang sihat dengan berat badan pengambilan nutrien yang biasa masih perlu dikawal. Ini supaya bayi berkembang secara optimum dan ibu-ibu tetap sihat sehingga masa melahirkan anak.


Untuk memastikan makanan yang dimakan oleh wanita hamil tetap sihat, harus termasuk banyak makanan keseluruhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang, biji dan protein tanpa lemak. Jangan lupa memberi perhatian kepada tiga nutrien utama folate, kalsium dan besi.

Semasa hamil badan ibu memerlukan dua kali ganda lebih nutrisi untuk di salurkan kepada bayi yang sedang membesar di dalam rahim ibu. Tapi majoriti nutrisi seperti vitamin dan protin akan musnah semasa penyediaan makanan sebelum sempat di serap oleh badan.


Inilah puncanya mengapa ibu hamil mudah mendapat masalah kurang zat dan anemia. Bukan kerana tak cukup makan tapi kerana makanan yang di makan mengandungi zat yang sedikit akibat musnah semasa penyediaan.
Selain itu, kadang-kadang ibu tak mampu nak makan banyak-banyak. Contoh, kalau kita ambil sebiji vitamin C (Shaklee) bersamaan dengan 7 biji oren atau sebiji B complex (Shaklee) bersamaan dengan 3 mangkuk bijirin atau 1 setengah mangkuk sayur bayam rebus. Mampu kah ibu nak maintain pemakanan yang banyak setiap hari.
Jika keadaan ibu dan bayi sentiasa sihat dan normal, sekurang-kurangnya ibu perlu mengambil vitamin B atau asid folik sebagai supplemen tambahan harian.
Pada awal-awal  kehamilan, sememangnya ibu-ibu tidak memerlukan makanan tambahan lain bagi mendapatkan vitamin dan mineral. Cukup sahaja jika ibu mampu memastikan yang ibu dapat makan pemakanan yang sihat dan seimbang. Tetapi apa kan daya, kadang-kadang ibu yang bekerja tidak dapat memperolehi makanan berkhasiat atas pelbagai faktor. Selain itu, alahan yang teruk di awal kehamilan membuatkan ibu-ibu tidak dapat makan makanan yang seimbang.
Ibu yang kekurangan masa untuk menyediakan makanan berkhasiat di rumah, perlu mendapatkan diet yang seimbang sebagai satu cara alternatif terbaik untuk mendapatkan nutrisi yang ibu dan bayi perlukan.
Cuba elakkan daripada makan terlalu banyak makanan berlemak atau manis dan minuman manis. Makanan ini mungkin mengenyangkan untuk jangka masa pendek, tetapi tidak membekalkan mineral dan vitamin yang anda perlukan.
Realitinya, sememangnya kadang kala sukar untuk mendapatkan diet yang seimbang. Jika anda tidak boleh makan banyak kena loya atau sibuk di tempat kerja, atau jika anda seorang bakal ibu yang masih muda, supplemen mungkin dapat membantu anda mendapatkan nutrisi yang di perlukan.
Oleh kerana itu, doktor telah membekalkan pil vitamin untuk ibu hamil untuk membantu memenuhi keperluan zat semasa hamil.

SET IBU HAMIL SHAKLEE 
======================

Kenapa ibu hamil perlukan Set ibu hamil ini??

   Pertama untuk memastikan bayi di dalam kandugan mendapat nutrisi yang cukup dan lengkap dan mampu mengelak bayi mendapat penyakit kongenital seperti Cerebral palsy, Spina Bifida dan lain-lain lagi dan membantu bayi dalam perkembangan bayi dengan baik terutama perkembangan oragan vital seperti jantung dan otak bayi.

   Selain itu, Set Ibu Hamil Shaklee juga boleh membantu si ibu dalam mencegah ibu daripada menghadapi risiko dan masalah semasa mengandung seperti :

1. Anaemia (kekurangan darah merah)
2. Diabetes 
3. Tekanan darah tinggi
4. Kekejangan otot tangan atau kaki
5. Stress
6. Insomnia

Fungsi - fungsi Set Ibu hamil Shaklee
===================================

1. Vitalea = dikenali sebagai multivitamin yang mana lengkap dengan vitamin.
Setiap tablet mnegandungi 30 nutrisi harian yang lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaiman disarankan RDA. Ia dihasilkan secara komprehensif dan sangat seimbang .

Vitalea juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan boleh mengelak daripada masalah Anaemia semasa hamil.
2Vitamin B compleks = Vitamin ini mengandungi asid Folic acid yang sangat diperlukan ketika hamil.
Asid folik sangat penting sebab fungsi utamanya untuk pembentukan saraf tunjang yang sempurna. Kekurangan asid folik akan sebabkan kecacatan bayi termasuk otak dan bayi yang lahir jika kekurangan folic acid akan berisiko mendapat Cerebral palsy.3. Vitamin C 500 mg= Meningkatkan imuniti buat ibu kerana wanita hamil sangat rendah imuniti badan mereka dan mudah mendapat jangkitan virus atau bakteria.
4. Osteomatrix =  Juga dikenali sebagai kalsium Shaklee. Bayi akan dapat bekalan kalsium daripada si ibu dan kalsium si ibu akan diambil melalui bank kalsium si ibu iaitu tulang dan kalsium si ibu akan semakin berkurang. Maka, kalsium sangat diperlukan buat siibu untuk memastikan sumber kalsium bayi dalam kandungan cukup dan osteomatrix juga bagus untuk masalah kekejangan kaki atau tangan semasa hamil serta memberikan si ibu tidur yang nyaman dan tiada masalah insomnia seperti yg sering berlaku pada ibu hamil.


5. Omega Guard = Omega Guard membantu dalam perkembangan otak bayi..Otak bayi suda mula membesar seawal 6 hingga 7 minggu. Omega guard yang kaya dengan DHA dan EPA akan membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan.


Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke SET HAMIL ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul


Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirahNo comments: