Saturday, April 6, 2013

Kena tahu jumlah pengambilan kalori rupenye.. =)

Assalamualaikum w.b.t

Hai sayang2x sekalian..hehehe...(jeles C Gemok)..hahahaha...never mind...
Mase ak dok tulih2 ni ak ngah cuti mid sem for 1 week jeeerrr..hihihi...
Ade ak kesah ke cuti ke x yee...kalo rse nk tulih blog, tulih jeee...ye dak???
Sje nk tulih pasal pengambilan kalori nih..heheh...sebab tadi dok window shopping @ jalan2 kt JJ Maluri.. dlm dok nk perabeh kan baucer buku..ak bli majalah Rapi..keluaran 1 April 2013..

Sebenarnye tertarik gak tgk pic Nelydia Senrose nih..hehehe...After citer Setia Hujung Nyawa ^_^

Ak pon bce2 la isi kandungan majalah Rapi nih..hehehe... so, dlm buku ni de dok citer psl pengambilan kalori kalo nk turun kan berat badan...

**Fakta : 

Kalori yang diperlukan dalam sehari

Lelaki - 2000 - 2500 kcal
Perempuan - 1600 - 2000 kcal
(kcal = kalori)

No wonder la, ak cm rse badan ak x trun2..hahaha...makan pakai bedaaalll jee...
Kurang kan mkn nasi da..tp tang mknn lain 2, x hengat...hehehe...

korang bayangkan ea, kalo kite nk turunkan 1 kg pon kena bakar kalori sebanyak 8000 kcal..
Tudiaaaa....1 kg=8000 kcal...
perrrggghhhh....

OK, antara aktiviti2 yang boleh bakar kalori korang dengan buat aktiviti cm nih :

Tengok TV = 40 kcal
Berjalan Pantas = 300 kcal
Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kcal
Mengemas rumah = 240 kcal
Berkebun = 320 kcal
Main Golf = 385 kcal
Berbasikal statik = 380 kcal
Aerobik = 405 kcal
Ping Pong = 280 kcal
Sex = 1000 kcal

Ak PERCAYA after korang bace psl ni, sape2 yg belum kawen 2, mesti terasa nk kawen cepat2 kn..hehehe...tengok la ape aktiviti yang paling banyak bakar kalori...^_^ (wink3x)...

Kalo korang nk search pasal makanan2 yg korang makan & jumlah kalori ni, korang ley search kt GOOGLE laaaa...memang berlambak gilerrr...
ikut korang la nk kire cm ne kn...
Untuk ak & untuk korang jugak..kalo nk turun kan berat badan, kena amek jumlah kalori 1000kcal jeeerrr...
So, korang agak2 la mkanan ape yg korang slalu amek 2 k...
Jom same2 kite diet..hehehe...bukan untuk cantek jeee...
tp untuk kesihatan diri sendiri jugakkk...
ooooppppss..lupe lak nk gtaw ak search kat GOogle...ni link die..

Klik kat sini ok : Jumlah Kalori

ok laaa..babaiii..
Selamat Bercuti =)







0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...