Monday, October 24, 2016

Makanan Seimbang dengan Shaklee



Makanan seimbang, aktiviti fizikal, amalan rohani, akhlak yang baik… adalah antara pilar-pilar dalam kesihatan yang unggul. Tidak boleh sama sekali meninggalkan asas-asas kesihatan yang baik ni. Tak boleh gantikan makanan seimbang dengan vitamin. Tak boleh gantikan senaman dengan vitamin. Apa lagi gantikan ibadah2 dengan vitamin.
Vitamin diperlukan untuk membantu tubuh kita melawan radikal bebas dari benda-benda ini:-

Suka atau tidak kita terdedah pada sekurang-kurangnya 40% dari benda-benda di atas.
Sebenarnya badan kita ni memang dah hasilkan radikal bebas secara semulajadi. Bayangkan sel-sel tubuh kita macam kereta… bila berlaku metabolisma, sel-sel ni mengeluarkan asap ‘ekzos’. Kalau kereta, asap ekzos tu yang bahaya sebab ada macam2 gas dalam tu kan. Sama lah sel tubuh kita. Tapi untuk proses semulajadi ni, tubuh kita ada mekanisma untuk neutralkan radikal bebas tu.
Tapi bila kita terdedah pada benda-benda di atas, tubuh kita menghasilkan lebih banyak radikal bebas. Dan sistem badan kita tak dapat nak atasi dah.
Maka kita kena makan makanan seimbang, bebas segala -id (pestisid, herbisid, germisid), limitkan makanan yang diproses, dan yang paling penting, jauhi makanan rapu serta berkalori tinggi!
Mengikut kajian, penyebab penyakit2 kardiovaskular bukan lagi disebabkan oleh pengambilan lemak, tetapi makanan berkalori ni. Kalori tu dah cukup dah yang kita ambil dalam makanan harian kita ni, tak payah tambah-tambah kalori lagi dengan pengambilan makanan rapu dan minuman bergas. Lagi-lagi bila gaya hidup harian tu pagi-pagi keluar ke pejabat, malam baru balik. Tingkat 1 pun naik lif.
Jadi tidak relevan bila anda makan vitamin sebab nak ‘cover’ tabiat suka makan makanan rapu ni dan juga ‘tak ada masa bersenam’.
Mengamalkan pemakanan sihat dan seimbang adalah WAJIB, bukan pilihan dan gantinya ialah vitamin. Tidak sekali-kali. Namun memang tak dinafikan, tak semua orang mampu melakukannya. Misalnya jika berada di luar rumah, dan mereka yang bekerja pagi-malam ke pagi… Yang tak sempat nak masak di rumah… dan sebagainya. Tapi ia tetap bukan alasan untuk ‘takpelah makan makanan rapu ni, aku kan makan vitamin’.
Walaupun anda pengamal vitamin tegar, tak kiralah vitamin Shaklee ke vitamin apa ke, jangan abaikan perkara-perkara asas kesihatan. Vitamin bukan formula ajaib, ia cuma pelengkap untuk mencapai ODA.
vitamin shaklee RDA
“Makan vitamin pun kena jaga makan? Baik tak payah makan vitamin”. “Makan vitamin pun kena bersenam? Baik tak payah makan vitamin”
Macam ni lah.. Asas-asas hidup yang sihat tu seperti nasi lemak. Vitamin tu sambal tumisnya. Makan nasi lemak lebih kick dengan sambal, tapi makan nasi lemak kosong pun sedap dan kenyang juga. Orang masih panggil ia nasi lemak. Tapi… kalau makan sambal tumis saja? Dah tak nama nasi lemaklah.
Apa-apa sekalipun, vitamin bukan ‘excuse’ untuk tidak mementingkan penjagaan asas kesihatan.


Untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral dalam badan kita, Shaklee ada Set Kesihatan Optimum yang terdiri dariada Vitalea, B Complex dan Vitamin C. Ketiga-tiga vitamin ini merupakan vitamin asas yang memang diperlukan oleh tubuh badan kita secara harian. Jom tengok details pasal Set Kesihatan Optimum ni.

VITALEA
mengandungi 12 vitamin & 9 mineral yang lengkap untuk keperluan tubuh sehariansebagai penambahan tenaga segera, kecergasan tubuh, kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam pembelajaran atau kerja seharian.penting kepada kanak-kanak dan remaja sedang membesarsangat membantu dalam stimulasi metabolisme dan melambatkan proses penuaan.menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon.melindungi organ – melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

B Complex
menukarkan gula kepada tenaga membantu mengatasi stress membantu cegah kelesuan, keletihanmenjaga kesihatan emosi. Membantu legakan urat saraf.membantu mengurangkan sembelit mencegah anemia

Vitamin C
Membantu dalam meningkatkan imuniti badan.Membantu dalam penyerapan zat besi.Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegarkan tisu dalam badanMembantu dalam proses pemulihan seperti pemulihan luka.Menjaga ketahanan badan semaada dari luaran mahupun dalaman.Mengelak jangkitan seperti selesema

Set Kesihatan Optimum ni memang membantu sesiapa yang nak jaga kesihatan. Kita yang sihat ni memang perlukan suplemen vitamin untuk menampung lohong – lohong kosong yang terdapat dalam tubuh. Jika anda mempunyai sebarang penyakit sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.



Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke www.shaklee2u.com.my ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.


COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...