Tuesday, November 29, 2016

Cara agar bayi bijak sejak dari kandungan

Memiliki buah hati yang sihat, cerdas dan menyenangkan merupakan impian setiap ibu bapa. Kadang kala dalam kesibukan membuat persiapan menyambut bayi, kita terlalu memberi tumpuan kepada persiapan material.
Hakikatnya persiapan untuk mendapat anak yang bijak dan cerdas perlu dimulakan saat diri disahkan mengandung..Padahal, mendidik anak adalah sesuatu yang boleh di lakukan sejak si anak berada dalam kandungan.
Proses stimulasi yang diberikan oleh ibu atau ayah merupakan rangsangan kecerdasan  dan kasih sayang yang luar biasa, di mana ia mampu membentuk peribadi anak yang positif di masa depan.
Berikut ini beberapa cara yang mudah untuk mendidik bayi sejak dalam kandungan ibu.

1. Elakkan persekitaran yang berbahaya

Jika ibu bekerja, perhatikan persekitaran kerja anda. Elakkan diri anda daripada pendedahan bahan kimia, radiasi, hingga peluang terkena penyakit yang senang dijangkit.
Jika memungkinkan, elakkan juga lalulintas yang tersekat dan penuh dengan pencemaran. Sudah terdapat banyak penyelidikan yang membuktikan bahawa zat-zat kimia berbahaya dapat mencemari plasenta.

2. Bersukan dan makan sihat

Penyelidikan menunjukkan bahawa aktiviti sukan yang ringan, seperti berenang dan jalan kaki, memberi manfaat pada perkembangan otak janin. Jadi agar bayi cerdas, rajin-rajinlah berolah raga.
Mengambil diet seimbang juga akan membantu anda mencapai berat badan optimal selama hamil. Ini salah satu faktor penting bagi perkembangan otak janin.

3. Jangan mengambil perubatan yang tidak perlu

Kesan dari kebanyakan ubat di pasaran pada bayi yang belum lahir, masih banyak yang belum diketahui.
Beberapa ubat umum seperti parasetamol dan ibuprofen cukup selamat untuk diambil. Tetapi lebih baik hindarilah perubatan selama hamil, kecuali jika ibu benar-benar memerlukannya.

4. Jangan minum alkohol

Meminum alkohol dalam jumlah tinggi boleh mengakibatkan kerosakkan serius pada otak janin, yang disebut ‘foetal alcohol syndrom’, atau sindrom alkohol pada janin.
Meskipun tidak ada bukti yang menunjukkan risiko minum alkohol dalam jumlah sedikit (satu-dua kali dalam seminggu), sebaiknya ibu tetap menghindari alkohol sama sekali selama hamil. Alkohol terbukti dapat menembus plasenta, yang kemudian terdedah pada janin.

5. Jangan merokok atau mendedahkan diri pada asap rokok

Tentunya anda sudah tahu, tapi sekedar mengingatkan, merokok berbahaya bagi janin. Merokok dapat benar-benar membatasi aliran darah ke otak janin yang sedang berkembang. Jadi agar bayi cerdas cemerlang, minta juga suami jangan merokok bila sedang bersama anda.

6. Perhatikan tekanan darah anda

Jika tekanan darah anda terlalu tinggi, aliran darah kepada bayi melalui plasenta menjadi kurang berkesan.
Untuk menghindarinya, tambahkan jus ubi dan teh hibiscus dalam menu diet selama kehamilan, keduanya terbukti dapat mengatur tekanan darah.

7. Ambil asid folik

Kekurangan asid folik atau vitamin B9 berhubungan dengan berbagai macam penyakit bawaan serius, juga hiperaktif dan masalah pertumbuhan lainnya pada anak.
Untuk memastikan ibu mendapati cukup asid folik, ambil suplemen folik sejak tiga bulan sebelum merencanakan kehamilan.
Ambil juga makanan yang mengandung folik, seperti sayuran hijau, gandum dan jus jeruk.

Vitamin B complex contohnya berfungsi dalam banyak tindak balas biokimia tubuh serta memberi perlindungan kepada wanita hamil daripada risiko komplikasi.

Komplikasi yang sering di alami oleh ibu hamil
  • 1. Anemia
  • 2. Water retention (kaki bengkak)
  • 3. Rendah paras homosistein
  • 4. Tekanan mental
  • 5. Dermatitis
  • 6. Tekanan darah tinggi
  • 7. Aras gula meningkat
  • 8. Morning sickness
  • 9. Sakit pinggang
  • 10. Kepanasan


Berdasarkan Kongress Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG), kajian menunjukkan pengambilan vitamin B6 bukan sahaja selamat, malah sangat berkesan untuk mengurangkan kesan 'morning sickness' seperti loya, mual dan muntah.

8. Ambil suplemen minyak ikan

Seperti kalsium bagi tulang, omega-3 DHA/EPA sangat penting bagi otak, ibu-ibu sering mengabaikan pengambilan lemak sihat satu ini.
Untuk itu ibu sebaiknya mengambil suplemen minyak ikan salmon yang tinggi kandungan omega-3 DHA/EPA nya. Lakukanlah terutama pada trimester akhir kehamilan, di mana otak janin berkembang paling pesat dan paling memerlukan banyak omega-3.
Penyelidikan telah mengesahkan penambahan EPA dan DHA kepada diet wanita hamil memberikan kesan: 
01. meningkatkan perkembangan penglihatan dan kognitif bayi.
02. mengurangkan risiko alergi di kalangan bayi.
03. mencegah kelahiran pra-matang.
04. mengurangkan risiko bayi lahir kurang berat. 
05. mengurangkan risiko ibu kemurungan (post-natal depression).

9. Berjemur di pagi hari

Cacat mental pada bayi sering dikaitkan dengan kurangnya asupan vitamin D Bunda pada saat hamil. Sebagai contoh, di negara empat musim, bayi yang lahir pada musim dingin lebih mungkin menderita skizofrenia.
Beruntung bagi kita yang tinggal di negara dengan sinar matahari sepanjang tahun. Bunda tidak perlu menambahkan suplemen vitamin D, tapi cukup berjalan-jalan atau duduk santai di bawah sinar matahari pagi.

10. Berehat

Ibu yang stres berpanjangan dapat melemahkan sistem imun bayi. Selain itu tingginya level hormon stres anda dapat masuk dalam jaringan otak bayi di dalam rahim dan tentunya mengganggu perkembangan otak bayi.
Kurangkan pekerjaan berat selama hamil yang boleh mencetuskan stres. Lakukan perkara yang boleh membuat ibu rasa rileks; mendengarkan muzik, mencium aroma terapi atau minta diurut oleh suami.
Agar bayi cerdas, ibu harus relax and be happy!Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul


Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...