Saturday, February 10, 2018

Cara atasi kulit muka selepas BREAKOUT!!

Alhamdulillah muka saya dah pulih kembali dari breakout yang teruk sangat. Masih ingat lagi pada masa itu, bangun pagi nak cuci muka.

Apa nak buat bila muka jadi breakout(muka keluarkan jerawat nanah besar-besar):-
1. Jangan makeup. Tolong la jangan pakai foundation atau compact powder atau apa-apa jenis krim yang berat. Free kan muka anda. Sebab bila breakout, muka anda tengah keluarkan minyak yang banyak. Liang pori jelas. Dan akan jadi mudah tersumbat. Dan akhirnya jerawat bernanah tak surut-surut.
2. Jangan urut muka anda time anda cuci muka samada cuci dengan air bersih sahaja atau dengan pencuci muka. Please, jangan urut. Cukup sekadar basahkan muka anda atau dap-dap perlahan-lahan. Disebabkan tu orang kulit breakout tak dibenarkan makeup.
3. Elakkan makanan dan minuman manis bergula putih. Gula adalah makanan bakteria.
4. Elakkan juga makanan yang bergandum dan bertepung.
5. Tolong jangan scrub muka yang tengah berjerawat bernanah. Tolong la. Nanti bila jerawat bernanah tu luka, susah nak sembuh dan bekas jerawat yang luka tu akan jadi parut hitam. Susah nak hilangkan. So tunggu dulu jerawat mati atau kecut. Kemudian, baru scrub ya.
6. Elakkan cuci muka lebih dari 2x. Cukup sekadar cuci sehari 2x. Kekerapan mencuci muka, akan menyebabkan kulit jadi kering dan kulit akan mengeluarkan minyak secara berlebihan.
7. Wap muka seminggu atleast 1x. Untuk kita keluarkan kotoran dari liang pori. Banyak kebaikan wap muka. Dan kulit lebih bersih bila kita konsisten wap muka tiap 1mggu 1x.
8. Ingat, tiap kali selepas cuci muka, basahkan muka dengan air sejuk. Atau pakai toner yang tiada kandungan alkohol. Toner yang mengandungi alkohol akan keringkan kulit kita, dan kulit kita akan mengeluarkan minyak yangberlebihan untuk cover kulit yang kering.
9. Pakai face mask tiap minggu atleast 1x. Cari face mask yang tiada alkohol dan dibuat dari oat, cocoa powder atau kunyit. Campurkan dengan yogurt atau buah delima.
10. Last, banyakkan minum air kosong. Air kosong sangat penting. Tiap 25kg berat badan mesti minum 1liter air.
Last but not least, pakailah pelembap. Cari pelembap (face oil) yang paling dekat dengan minyak yang dikeluarkan oleh kulit kita.
Dan pesanan saya, jangan biasakan diri atau paksa diri pakai terlalu banyak produk dalam satu-satu masa.
Dah pakai face oil, tak perlu pakai serum. Dah pakai serum tak perlu pakai face oil. Konsisten dan fokus pada 1produk.
Macam tu juga pencuci muka, toner. Dalam sehari tak perlu pakai pencuci muka, toner yang berlainan. Cukup dengan 1jenis.
So itu saja perkongsian saya. Nak cari saya? Just google nama yang saya sebut diatas ya. Semoga kita semua dapat jaga anugerah yang Allah beri pada kita.
Ingat, bahaya merkuri sangat menakutkan. Jangan seronok dapat kulit putih yang tidak berwarna, sebab kulit putih yang tidak berwarna adalah salah satu kesan merkuri pada kulit kita.
Jangan kita jadi mangsa keracunan merkuri dan mangsa pada bahan beracun yang lain.


Apa yang Eyra amalkan untuk dapat kulit yang sihat?

Jom kita tengok...
ESP - supplement yang Eyra ambil setiap hari time breakfast, sayang sangat nak tinggal, sebab apa? ESP nih lah yang bertanggungjawab buat kulit makin halus, lembut, cerah sekata, pori yang besar makin mengecil dan paling best bila breakout tinggal parut degil, ESP nih membantu sangat untuk pudarkan!


KELEBIHAN ESP SHAKLEE

  • Kandungan protein dalam ESP yang tinggi dapat meransang penghasilan KOLAGEN dalam badan 
  • Menjadikan kulit CERAH, HALUS dan ANJAL
  • Menganjal dan menggebukan kulit
  • Mencerahkan kulit dengan sekata
  • Membantu menghilangkan parut jerawat
  • Meransang regenerasi kulit dan mengurangkan kedutan
  • Membantu menjadikan kulit lebih berseri
  • Menghilangkan jeragat

Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:
  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit


Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri


COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
Instagram : @eyranadzirah







0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...