Follow Us @soratemplates

Sunday, June 3, 2012

Tips Study Last Minute

Assalamualaikum w.b.tHai kawan2..pekabo?harap mike sume sehat la ye..jangan stress2.taw la nk exam da kn..hehehehe...buat kawan2 yang nk menghadapi exam mesti stress kn..da la byk notes pastu xtaw nk bce dari mana..(refer pada diri sendiri sebenarnya)..ahhaa...so, ak de tips ok korang sume yg STUDY LAST MINUTE ni..harap dapat membantu la ye...ni pon CnP je..~~


Tips belajar last minute ke-1
baca dahulu keseluruhan topic (sekadar review sahaja) kemudian hanya fokus pada bahagian summary topic sahaja. selalunya buku teks selalu provide summary di bahagian last sesuatutopic. itu bermakna ia adalah pekara penting yang perlu anda tahu. 

Tips belajar last minute ke-2
beri penekanan kepada apa yang lecture tekankan. teknik ini paling berkesan kerana hampir 50 % examanition kuar dari apa yang ditekankan lecture.

Tips belajar last minute ke -3
jangan membuat note, itu bukan caranya kerana anda kesuntukan masa. hanya list down pekara penting sahaja.

Tips belajar last minute ke -4
set mind bahawa semuanya dalam keadaan baik ataupun englishnya "all is well" supaya anda tidak gelabah dalam peperiksaan...cam dalam cite 3 IDIOTS..

Tips belajar last minute ke -5
tumpukan kepada subject yang susah sahaja, jika anda sudah paham sesuatu subject tidak perlu anda mengambil masa yang lama untuk memahaminya lagi.

Tips belajar last minute ke-6
perbanyakkan buat soalan exam yang lepas, hampir 65 % adalah soalan berulang.
jika subject mathematic, disarankan hanya membuat soalan past year sahaja. paham formula dan buat latihan.

Tips belajar last minute ke -7
stay up hanya sekadar anda mampu sahaja. jangan memaksa kerana anda dapat zero jer jika memaksa otak. ambil selang masa yang sesuai untuk rehatkan otak kemudian sambung study semula

Tips belajar last minute ke -8
banyaklah bodek lecturer korang.. mana taw kot2 dia terbagitaw ^_^. tapi mesti lecturer ckp sume yg kite bljar 2 masuk la..haiyyooo....

Tips belajar last minute ke-9
tumpu lebih masa kepada subject yang korang dapat carry mark rendah. usaha untuk mendapatkan result yang lebih bagus untuk subject itu.

Tips belajar last minute ke-10
berbanyaklah berdoa agar apa yang korang baca korang ingat.No comments: